Blog Vorbe din pălărie: Centimetrii de zăpadă care ne dau peste cap
Publicat de radiomures, 20 ianuarie 2016, 07:00 / actualizat: 20 ianuarie 2016, 9:12
Îmi amintesc iernile de mai demult. Veneam de la şcoală pe strada Baladei, care la vremea respectivă nu era nici prea asfaltată, nici prea lată, nu intra nicio maşină de deszăpezire şi era ca un patinoar de la un capăt la altul. Oamenii curăţau în faţa porţilor, dar se adunau mormane de zăpadă. Aveam o pereche de pantaloni de lână, croşetaţi şi strâmţi pe picior, iar când ajungeam acasă erau îngheţaţi bocnă. În curtea casei mormanul de zăpadă era înalt cât gardul, de ne făceam tunele în el.
În februarie 1989 a murit bunicul. Am fost la înmormântare în Dumbrăveni, judeţul Sibiu. Era un ger cumplit. Când ne-am întors acasă era viscol, drumul era rău de tot, dar am ajuns, cumva, nu am rămas înzăpeziţi.
Lucrez în presă de opt ani, iar una din primele ştiri pe care le-am scris era legată de starea vremii. Se întâmpla într-un început de decembrie şi venise o ninsoare mare. Am sunat la Drumuri şi Poduri şi conducerea de atunci mi-a explicat că „iarna i-a luat prin surprindere” şi că nu sunt pregătiţi. Când am pus jos receptorul eram şocată. Cum să te ia iarna prin surprindere în decembrie, în România?!
Să ajungem şi în prezent. Iarna aceasta mai mult nu a fost şi, cu toate astea, din noiembrie, am făcut la ştiri cu toate codurile, cu starea drumurilor, cu pregătirile autorităţilor locale, de ne-au ieşit pe ochi şi pe urechi. Şi totuşi, abia de apucă să ningă un strop, că, una-două, cei 10 cm de zăpadă dau toată lumea peste cap. Unii chiar trebuie să cheme mascaţii pentru a păzi drumurile închise din cauza viscolului, că doar şoferii „e curajoşi” de felul lor. Îngheaţă reporterii dând relatări din mijlocul urgiei, dar degeaba urlă cu voce îngheţată în microfoane să nu se pornească oamenii la drum. Unora le arde de plimbări fără cauciuri de iarnă, lanţuri sau benzină suficientă în rezorvor.
O grămadă de resurse consumate pentru niște oameni care au impresia că atenţionările şi sfaturile astea sunt nişte prostii. Pentru că ei ştiu mai bine şi sunt mai deştepţi.
Breaking news: în România, în luna ianuarie, ne aflăm în anotimpul numit iarnă. Acesta este caracterizat prin temperaturi scăzute, ninsoare, viscol, ceață, polei și alte fenomene meteorologice care pot pune în pericol deplasarea pe jos sau motorizată.
P.S: Şi anul acesta iarna ne-a luat prin surprindere, doar că era așteptată încă de anul trecut!
P.S. 2: Pentru a nu rămâne dracului înzăpeziți, informaţi-vă înainte de a porni la drum. Cel mai simplu este să va uitați pe geam.
Sanda Viţelar