Blog Vorbe din pălărie- Audiatur et altera pars
Publicat de MIRELA ROTAR, 22 decembrie 2014, 07:40 / actualizat: 22 decembrie 2014, 9:09
„În numele poporului s-au luat multe decizii îndreptate, direct sau indirect, împotriva intereselor poporului însuşi”, scrie prof.univ.dr. Corvin Lupu într-un articol dedicat evenimentelor din decembrie 1989, publicat în nr. 5 al revistei „Vitralii-lumini şi umbre” în anul 2010.
Se apropie acel moment al anului când, într-un fel sau altul, de pe o poziţie sau alta, comemorăm acele zile ale anului 1989.
Aveam 8 ani şi mă făcuse regimul pionieră. Eram foarte mândră de asta, eram stegar, purtam tricolorul, nu steagul partidului.Pentru un copil, aşa-zisa Revoluţie a fost un eveniment traumatizant. Nu mi-a lipsit niciodată nimic, aveam ciocolată, portocale şi banane. Nu tot timpul, dar nu pot spune că nu aveam. Cartelele de pâine sau lapte sau de ce-or mai fi fost nu mi le amintesc şi de cozi la carne ştiu doar din poveşti. Nu am vreo nostalgie faţă de vechiul regim şi nici nu cred că a fost cu adevărat o revoluţie. Acei oameni politici care apar la televizor şi apără acţiunile de atunci, acţiuni personale sau de grup, acţiuni ale unor factori interni sau externi, diversionişti sau intervenţionişti, mă dezgustă. Este suficient să citeşti transcriptele celor spuse la TVR sau la Radio România în acele zile ca să-ţi dai seama ce lovitură crâncenă a primit statul român. Da, a fost o lovitură de stat 90%, şi 10% revoluţie. Ceea ce este trist pentru mine e că mulţi oameni au murit „de proşti”.
Au murit pentru că s-au aflat la locul nepotrivit în momentul nepotrivit, au murit pentru că păreau suspecţi unor spirite mult prea înfierbântate, au murit pentru că au ricoşat gloanţe, au murit pentru că nu mai aveau cum să trăiască. Nu cred că există mulţi eroi printre aceşti morţi, dar cred că memoria lor merită să fie păstrată şi cred că în numele ei suntem datori să căutăm să aflăm cât mai multe despre acele zile. Să-l aflăm nu doar ascultând variantele aşa-zis oficiale, ci ascultând toate părţile implicate şi analizând toate părerile emise, indiferent de autor şi indiferent de motivele care stau în spate. Avem datoria de a le asculta.