Blog Punctul pe I cu Radu Florea-Marii câștigători ai micilor alegeri
Publicat de RADU FLOREA, 28 iunie 2016, 00:04
Marii câștigători ai micilor alegeri
Când zic mici alegeri, mă refer la faptul că localele au fost de fapt, pregătirea alegerilor generale de la toamnă. Iar marii câștigători sunt micile partide, după cum reiese dintr-o analiză de pe platforma mediafax.ro la secțiunea politică. E vorba de formarea majorităților în consiliile județene unde, nu-i așa? alianța fotoliilor individuale poate să doboare sau să ridice orice inițiativă. Nu atât de mușchi e nevoie cât de strategie și negoț, care la pachet, se numește descurcăreală. Nu știu cum se spune la unguri, dar UDMR-ul a reușit- raportat la cât a luat în alegerile din 5 iunie, 4,9 procente – să câștige majoritate în 8 consilii județene; asta înseamnă procentual, 19,04% din totalul acestora. Bașca cinci președinți de CJ, un raport de 11,9%. Raportat la un vot etnic prin tradiție, așa cum prestează electoratul UDMR, de nici 5%, asta se cheamă eficiență maximă la localele din acest an. Chiar și PMP –ul lui Traian Băsescu a luat majoritatea în nouă consilii județene, adică peste 21% din totalul acestora pe țară, la un vot de 4,4% din voturile total exprimate de români la urne.
La nivelul partidelor mari, PSD-ul (cu 42,29% din voturi) a reușit prin aceste alianțe cu partide-satelit: UNPR, ALDE și PMP, să controleze 31 de județe inclusiv capitala și a dat 29 de președinți de CJ-uri. PNL-ul, (cu 30,64% din voturile alegătorilor) a reușit să facă majorități în doar nouă consilii județene din care trei singuri iar în șase prin alianțe de interese locale-județene cu UDMR, PMP și FDGR. Se vede treaba că în țară, buturuga mică încă mai poate răsturna roata mare sau, după caz, o poate rezema de minune până la venirea unor vremuri mai bune. Relevantă declarația liderului UDMR în acest sens. Kelemen Hunor a zis, citat de mediafax.ro, că:
”Sunt judeţe unde am mers cu liberalii şi sunt supăraţi pesediştii şi sunt judeţe unde am mers cu PSD şi sunt supăraţi liberalii. Dacă toată lumea este supărată asta înseamnă că până la urmă e bine. Sau nu e bine”, a mai spus liderul UDMR.Depinde pentru cine. Oricum, e o mostră de oportunism politic care demult nu mai are amprenta singulară a politicii dâmbovițene. Problema de fond este însă că, dincolo de aceste ,,love and hate relations,, dictate de interesul de partid, omul simplu, care a votat conform propriilor sale convingeri, rămâne la fel de turmentat ca înainte de vot, văzându-și nesocotite opțiunile. De aceea, alegerile de la toamnă pentru un nou parlament în România lui 2016 mai da niște surprize-surprize.
Zic și eu, că nu dau cu parul…