Blog Punctul pe I- De la “să ni se facă, să ni se dea”, la “go for it!”, bade…
Publicat de RADU FLOREA, 29 decembrie 2014, 06:00 / actualizat: 30 ianuarie 2015, 9:05
Se încheie anul în cîteva zile. A fost unul tulbure în plan social, cu tot felul de campanii electorale în care am încercat să ne exersăm drepturi fundamentale la urne. Puternicii zilei și-au exersat în continuare interesele pe spinarea noastră a celor mulți, experimentând și testînd răbdarea nației, așa cum făceau de un sfert de secol. Nimic nu prevestea schimbarea abruptă de direcție din duminica celui de-al doilea tur al alegerilor pentru Cotroceni. Ba chiar la europarlamentare am fost peste media de participare din țări altădată reper pentru democrațiile așezate. Românii n-au fost niciodată prea sceptici de felul lor, ba dimpotrivă, nu de puține ori s-au arătat exagerat de optimiști, așa cum s-a întâmplat în anii de preaderare la UE. Nu știam cu ce se mănîncă, da eram pentru și tare fericiți să ni se țină un loc rezervat la masa comunitară.
Cu o economie care a funcționat în salturi după finanțări de proiecte dirijate politic la patru ani o dată, cu un nivel de trai care pe cînd să crească din orice chiar și numai cu buletinul- vorba boom-ului creditării- a dat înapoi c-așa a vrut America… să se crizeze, cu timide indexări de pensii și salarii și cu ținerea unui leu tare c-așa vrea mușchii BNR-ului fără relansarea consumului, toate acestea au întreținut atmosfera lui “să ni se facă, să ni se dea”. Marea majoritate a populației a rămas setată pe cohones-ul unui părinte fondator care e-n stare să ne aibe-n grijă.
După 25 de ani, schimbarea de …Escu de la Cotroceni, deși a fost doar a unui singur om cu un altul, poate deveni emblematică în țară pentru nevoia de altceva. România toată, dinăuntru ca și dinafară, s-a pronunțat la fel: schimbare să fie și nu doar în părțile esențiale, în rândul fețelor din politica românească, a treburilor de țară sau de la guvern. Updatată tocmai de generația facebook și susținută emoțional tot pe net de milioanele de români plecați de lîngă familiile multe și sărace pentru o viață mai bună în vest, această nevoie de schimare s-a născut tocmai din lehamitea care a ajuns și ea de nesuportat, față de tot ceea ce mergea și încă mai merge prost în țară. Pentru că lucrurile au nevoie de timp să se schimbe.
Pînă și ciobanul Ghiță ajuns la 4G pe facebook cu brînzeturile sale de la Jina, exprimă o luare de atitudine de tipul “go for it , bade”! Sunt germenii unei schimbări de paradigmă socială, nevoia unui alt tipar de viață: al luării soartei în mâini pentru cei mulți și care s-au săturat să aștepte mereu ceva de la tătuca, să ni se facă prost și să ni se dea puțin, niciodată suficient ca să fie la un nivel decent, nivelul de trai, educația, sănătatea, protecția socială, cultura sau agricultura.
După mine, dacă a adus ceva nou anul acesta acum la final, asta a fost: o exprimare populară netă, fără echivoc și favorizată conjunctural tocmai de sorocul electoral, a lui “m-am săturat de fețele voastre și de lucrul prost făcut”! Vreau altceva! Rămâne de văzut, ca la seriale, nu-i așa?! care va fi continuarea.
Am zis și eu…n-am dat cu parul!