Blog PPI cu Radu Florea-Greșelile istoriei
Publicat de RADU FLOREA, 21 iulie 2016, 00:40
Greșelile istoriei
În Turcia continuă de la o zi la alta asaltul autoritar al echipei prezidențiale asupra societății turce, de la militari și judecători acuzați de puci s-a trecut la disponibilizarea a sute de lideri religioși și chiar a zeci de mii de cadre didactice, suspectate că ar pactiza cu opoziția anti Erdogan, al cărei lider informal ar fi din umbră din Pennsylvania, SUA, clericul musulman de peste 70 de ani, Fetullah Guleh și sistemul său educațional Hizmet, răspîndit în lume prin moschei, școli și tot felul de ONG-uri de caritate, inclusiv în țara la noi. În România, în afara declarațiilor proprii noului limbaj de lemn incriptat în comunicate oficiale, președintele nostru și premierul par a avea fiecare alte priorități pe agenda publică. Nu e rău că se briocratizează ghișeele patriei, că se numesc șefi noi la antifraud. Prea mult credit acordat măsurilor de forță ale președintelui de la Ankara care și-a stabilit tabăra la Istanbul, nu face decît să-I ridice egoul geostrategic și stima de sine în zonă.
Pe scena europeană, după dușul rece al Brexit-ului popular din Marea Britanie, conducătorii UK în frunte cu premierul conservator Theresa May care s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, realizează că nu au cum să iasă din UE că nu au prevăzut asta. Ca de la o doamnă de fier la una de oțel și viceversa,după întîlnire s-a convenit că UK iese din UE la anul, că acum nu e momentul nu are bagajele făcute pentru plecare. Și-a luat jucăriile și a plecat de la televizor, însă cel care a stârnit zarva, Nigel Farage. CE a avertizat că în urma Brexit-ului, Marea Britanie, riscă să intre în recesiune la anul.După șocul instituțional suportat de structurile UE, iată că urmează șocul aplicat modelului democratic occidental de măsurile de epurare inițiate în forță de președintele RTE, care calcă în picioare norme, derpturi și libertăți fundamentale și vitale pentru establishmentul contemporan. Nimic din ce se întâmplă acum în Turcia nu are a face cu o societate modernă orientată spre viitor. Teroarea instaurată prin arestări la grămadă, umiliri televizate, cu purificare socială pe liste de mii de oameni din sectoare vitale ale statului de drept, ca armată, justiție, educație, toate sunt semne ale unui totalitarism care se instalează într-unul din partenerii strategici pentru pacea și echilibrul unei Europe incapabile să-și mai revină din corzi, ca un boxer înainte de knock-out.
Despre astfel de măsuri de confiscare a societății și statului de drept am învățat la istorie. Ele au dus decât la războaie mondiale: nazismul , fascismul, stalinismul. Cine nu învață din greșeli, riscă să le repete, zice o vorbă de pe la noi.Nu știu cum se spune în turcă.
Dar întreb și eu, că nu dau cu parul…