Blog PPI cu Radu Florea-De la țară la oraș.La loc comanda!?
Publicat de RADU FLOREA, 13 iulie 2016, 20:54
De la țară la oraș. La loc comanda!
După ce dictatorul Nicolae Ceaușescu ne-a zăpăcit GPS-ul prin anii 60,70, 80 cu politicile sale originale, după ureche și de inspirație maoistă, cu alimentația științifică și cu clasa muncitoare care merge mai degrabă-n paradis până s-o ducă bine la oraș- dezrădăcinând oamenii de la țară de pământul lor, de casă, curte și familie- după încă 27 de ani în care am fost sfătuiți să ne facem de lucru pe afară, că țara nu are bani să ne plătească la cât se fură cu ora, iată că România se mută înapoi la coada vacii.
Nu atât de mult din considerente mioritic-sentimentale de dragoste față de natură și iesle, cât mai pragmatice, de trai mai ieftin. Și mai sănătos, fără îndoială, cel puțin deocamdată. Dacă parlamentarii de Mureș au reușit să scadă cu doi ani vârsta de pensionare pentru cei care au respirat gunoaiele orașelor industriale vreme de 30 de ani mulțumiți, atunci, de sintagma proletară ,, Să trăiască combinatul, că mi-a angajat bărbatul!?,, realitatea zilei ne arată că la oraș nu mai e de stat, dacă n-ai treabă și pe bani mulți. Aglomerația și betoanele încinse costă, la fel benzina și motorina pentru statul zilnic bară la bară în atmosfera sufocată de mașinile buluc la semafor.
Despre stres, ce să mai vorbesc, e o boală domnească se spune pe la țară. Acolo n-ai timp de așa ceva: când nu te trezește cocoșul cu noaptea-n cap, muge vaca bălegată de foame behăie oaia după apă și sare, ori grohăie porcul după lăturile din meniul zilei! Toată ogradă cere ceva, în timp ce buruiana se întinde la greu peste pomi și culturi. Nu e timp de stat degeaba dacă vrei să trăiești după roadele curții, produsele stupului și ale pământului. De un sfert de secol, statul degeaba în România este încurajat de populismul pomenilor politicienilor care se acutizează în preajma oricăror alegeri; de primari, consilieri sau parlamentari care se topesc de dorul nostru, dar numai la patru ani o dată. Fie campania cât de grea tot mai bine e cu ea…Paradoxul e că la sate, cine să mai fie pe acolo? Cine a fost în putere a prins gustul banului ,,bine făcut,, pe afară și preferă să lucreze acolo cât îl țin puterile.
Cu toate acestea, peste o sută de mii de români pe an se mută la țară în fiecare an din 97 încoace. Îi impinge criza economică, sărăcia relativă extinsă la aproape jumătate din populația României, stresul și imbecilizarea televiziunilor de can-can. Îi atrage la țară aerul curat, liniștea și taxele mai mici, stresul tot așa.Totul e să te țină șalele ca să mai poți scoate apă dintr-o fântână și ca să căpălești un pic în grădină.Nu mult, cât să muști dintr-o ceapă și un cartof bio. Dacă e rost și de o roșie cu buci la vremea ei, ca-n copilărie, atunci poate că România adevărată mai are o șansă.Cu fața la natură, după ce prea mulți ani și-a bătut joc de ea…
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea