Blog PPI cu Radu Florea-Dați un leu pentru Atheneu. Dar pentru Brâncuși?
Publicat de RADU FLOREA, 18 martie 2016, 00:03
Dați un leu pentru Atheneu! Acum și pentru cultura română
Dar pentru Brâncuși? La 128 de ani de la prima colectă publică pentru construirea Ateneului Român cu sloganul “Dați un leu pentru Ateneu”, autoritățile statului român în variantă tehnocrată, par să se trezească din somnul monstruos al rațiunii.
Spălarea rușinii gafei aculturale a proletcultiștilor de partid din perioada comunistă poate începe cu achiziționarea uneia dintre lucrările faimoase ale sculptorului de geniu Contantin Brâncuși, considerat de unii chiar părintele sculpturii moderne. E treaba criticilor de artă să-l poziționeze pe Brâncuși acolo unde îi este oricum locul în conștiința culturală romînească, nu doar în cea mondială. Deși a părăsit repede atelierul lui Rodin spunîndu-i acestuia că în umbra marilor stejari nu crește nimic, Brâncuși a reușit în singurătatea atelierului său și în amprenta universală a credinței meleagurilor natale să crească, să conceapă și să cioplească lucrări de o unică conceptualizare simbolică, mergând la rădăcinile sale de țăran, la energiile telurice ale pământului care l-a născut și pe care a crescut. Cu toată școala și viața trăită la Paris, seva lui Brâncuși s-a tras în tot răstimpul său creator din rezerva de spiritualitate a neamului său. Dar, cum mai mereu în istoria noastră, conducătorii vremelnici au venit și-au dat ca vaca cu copita spate-stânga la șiștarul plin cu lapte, așa și comuniștii au gafat iremediabil, alungându-l pe genialul artist de la Hobița și forțându-l să-și caute recunoașterea universală în țări străine.
Dacă va fi achiziționată Cumințenia Pămîntului, indiferent cum și la ce preț zice ministrul culturii Vlad Alexandrescu, atunci vom arăta statului că ne pasă de noi și de identitatea noastră culturală. Dacă nu, semnalul public dat va fi unul care va legitima în continuare letargia rațiunii și monștrii pe care îi tot naște de 26 de ani de zile somnul națiunii române. „Carele este”.
Am zis și eu, n-am dat cu parul!
comentariu de Radu Florea