Blog PPI cu Radu Florea-Cetățeanul turmentat, ediția 2016
Publicat de RADU FLOREA, 22 aprilie 2016, 00:54
„Cetățeanul turmentat” ediția 2016: Eu, cu cine să mai votez?
Cu o conducere, la vârf și în teritoriu fărâmițată- dacă nu din interiorul partidului, cum se întâmplă în cursa pentru primăria capitalei sau la capul administrației mureșene, bunăoară, urmărită de DNA- liberalismul românesc e serios în criză identitară. Sigur că nici social-democrația dâmbovițeană nu se simte prea bine. Astăzi, ICCJ se va pronunța definitiv în dosarul referendumului în care liderul de partid Liviu Dragnea, a fost condamnat într-o primă instanță la un an cu suspendare iar candidatul social-democrat la primăria Bucureștiului este o doamnă, deocamdată numai cu experiență de jurnalist, nu și de carieră politică de stânga.
Mă uit în jur și, turmentat electoral fiind, precum cetățeanul, mereu în actualitate al lui Caragiale, mă gândesc cu ce tot greșim? Ca țară și neam, ca lideri de opinie?
Anunțarea lui Predoiu,cea de- a patra roată de rezervă la căruța liberală în cursa pentru București- să nu uităm, e vorba de președintele organizației PNL București- după retragerea de onoare a lui Marian Munteanu (mult contestata soluție exotică de conectare cu societatea civilă a partidului) îmi arată că politica românească este, pe de-a întregul ei, serios afectată de îmbătrânire. Nu mai sunt lideri! Se caută cu disperare! Și de aceea se comit gafe de imagine la pachet cu calomnii, acuze și injurii de joasă speță. Văd candidați volatili, schimbători precum vremea de afară, buimăciți de o justiție harnică- care nu ține cont de decalogul integrității de partid, în atât „de fapt” ca și „de drept” necesară, curățenie de primăvară- dar intră în coincidențe, ce nu par a fi întâmplătoare, cu lansări de candidaturi într-o campanie furibundă înainte de a fi legal demarată. Toate astea sunt dovezi că semnalul tras de stradă după tragedia Colectiv din toamna trecută, nu e unul care vine doar din exteriorul politicii, dinspre societatea civilă, ci și unul care vine din interiorul vieții politice. Vremea felului murdar, corupt, de a face politica interesului de grup a trecut. Politica de cumetrie moare în aceste zile, încet, dar sigur. E nevoie acută de o schimbare de paradigmă în politica românească. De asta trebuie partidele să țină seama în lunile de campanie care urmează, nu doar alegătorul turmentat.
Am zis și eu, n-am dat cu parul!
comentariu de Radu Florea