Blog PPI cu Radu Florea-Ce pana mea…
Publicat de RADU FLOREA, 6 aprilie 2016, 00:44
Ce pana mea…
ANAF-ul s-a sesizat repede la Panama Papers leaks, adică la scurgerile de informații din mass media internațională de duminică seara. Repede pentru timingul de România…vreau să zic…. Viitura off-shore-urilor peste planetă cuprinde încet, dar sigur, și România. Premierul zice că nu e meritul lui, e în fișa postului la fisc acest lucru să se pună pe treabă. Așa să fie.Pentru că avem și noi bogații noștri de talie planetară, iar tunurile de zeci și sute de milioane de Euro, dolari sau ce valute or mai fi la modă, nu puteau fi trase fără niște regii și rețele pe cinste. Nu întâmplător a apărut pe la începutul anilor 2000 sintagma „băieți deștepți”. Întâi arătați enigmatic din sprâncene de fostul șef al statului, apoi și de alții din momentul în care s-a aflat că nici familia prezidențială nu a dus lipsă de așa ceva…
După recensământul DNA din „beciul domnesc” al ultimilor ani, vedem la mititica mari penali de toate formațiile, de la politicieni de soi, la ingineri, economiști sau interlopi tot așa, ajunși de notorietate pentru ingineriile lor financiare. Și unde pot aceștia să-și protejeze mai bine banii aceștia decît în paradisuri fiscale de pe tărâmuri exotice? Primele referințe le aveam încă din anii 90,din dosarele lui SOVcu sloganul „Dormi în pace, că FNI lucrează pt tine!”. Ceea ce a apărut de luni în presa internațională dovedește că fiecare țară are marii corupți pe care-i merită!?
Cu mici diferențe. În vest, marea corupție a gulerelor albe nu a ucis standardele de viață ale omului de rând, ci doar a a afectat biznisuri din lumea rarefiată a miliardarilor. Islanda poate fi singura excepție ca țară care a ajuns să intre în faliment pe de-a-ntregul. Astăzi am aflat că președintele acesteia avea un business de familie în acei ani de criză, iar explicațiile lămuritoare i s-au oprit în gât la un interviu. Sigur că de la marii magnați ai lumii financiare americane a pornit până la urmă și criza din 2008-2009. Dar occidentul a avut resurse ca să nu o traverseze atât de dramatic ca noi, țările răsăritene din Europa.La estici, marea corupție care s-a dezvoltat din primii ani de după dec.89 a afectat încet și iremediabil se pare, chiar funcționarea instituțiilor statului de drept. Nu s-a sifonat doar bugetul unui minister, baza materială a vreunui combinat sau a unei rafinării de tristă amintire. Criza produsă de marii corupți e una de sistem, endemică și a afectat o economie etatizată taman pe cînd aceasta dezlegată, a ieșit privatizată la leu și năucă în vârtejul concurențial al economiei mondiale de piață. Am ajuns să o luăm în freză, să ne vindem resursele și să împroprietărim străinii cu pământul și pădurile noastre. Apoi să agonizăm de la un împrumut FMI la altul.
Dosarele Panama Papers vor dezvălui în zilele următoare nume sonore și nu doar din străinătate, asta deja se întâmplă. Cu riscul de a ajunge la o nouă criză, de această dată de identitate a lumii contemporane, eu zic că e bine să aflăm adevărul până la capăt despre cei care ne dădeau lecții cum se câștigă „pâinea noastră cea de toate zilele”.
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea