Blocaj pe problema urșilor: nimeni nu vrea să preia animalele periculoase
Publicat de Corina Muntean, 14 decembrie 2021, 13:22 / actualizat: 28 decembrie 2021, 10:32
Un urs capturat ieri în localitatea harghiteană Voșlăbeni, la 50 de metri de școală, a stat în capcană 4 ore până când autoritățile au găsit un loc unde să îl relocheze.
Cadrul legislativ care permite relocarea urșilor periculoși se oprește la capturare și transport, dar nu prevede obligații vizavi de cine trebuie să îl preia.
Nicio asociație de vânătoare din zonele apropiate nu a vrut să preia ursul cu probleme, așa că animalul a fost transportat la o distanță de doar 30 de kilometri, cu riscul de a reveni în sat.
Directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Gheorgheni, Birtalan Istvan:
L-am prins cu capcană, l-am tranchilizat și ne-am întâlnit cu situația că nu aveam unde să-l ducem. Nu știe nimeni ce trebuie făcut. Avem ordonanța de urgență 81, cu împușcare, tranchilizare, relocare dar, până la urmă, nu avem nimic. Stăteam 4 ore lângă ursul în captivitate, în mijlocul satului, nu știam ce să facem cu ursul. Era lângă o școală, l-am prins, l-a tranchilizat, nimeni nu știa unde trebuie dus. Nicio asociație de vânătoare nu primește ursul, că fiecare are destui. L-am dus la celălalt fond de vânătoare gestionat de noi, la 30 de kilometri de locul în care l-am prins, și i-am dat drumul.
Jandarmii au supravegheat zona, pentru că deja se adunau oameni pentru a se poza cu ursul capturat.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu:
Am fost solicitați prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, noi am fost solicitați pentru asigurarea perimetrului în vederea relocării unui urs. La fața locului au fost toate autoritățile competente în domeniu. Am asigurat măsurile de ordine și protecție a zonei în care era prezent ursul, care era capturat și urma să fie relocat. Am delimitat un perimetru pentru a restricționa accesul tuturor persoanelor curioase care doreau să vină în apropierea animalului sălbatic.
Chiar dacă ursul problematic a fost relocat, alți trei urși le dau bătăi de cap locuitorilor din Voșlăbeni.
Revine Directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Gheorgheni, Birtalan Istvan:
Mai avem încă o ursoaică cu doi pui și mai avem un urs solitar care, în noaptea asta, a mâncat 10 găini. În fiecare seară, noaptea, sună telefonul, că iar e ursul în grădină, iar e ursul în curtea școlii, iar e ursul la gară. Este dezastru ce se întâmplă aici. E OK că avem o ordonanță de urgență prin care ar trebui să rezolvăm situația, dar nu se poate.
Numărul urșilor care și-au făcut apariția în localitățile harghitene s-a dublat în ultimul an.
Jandarmii au intervenit, de la începutul anului, de 500 de ori pentru alungarea animalelor din localităţi sau din preajma acestora, iar, în luna decembrie au fost înregistrate 12 astfel de intervenţii.
Revine Gheorghe Suciu:
Am avut anul trecut doar 200 de intervenții, anul acesta deja avem 500 de solicitări pentru a interveni pentru îndepărtarea urșilor din apropierea localităților. Colegii mei se deplasează la fața locului și, folosind gradual toate mijloacele avute la dispoziție, procedează la îndepărtarea animalului sălbatic în afara zonei locuite.
Fiecare intervenție costă primăria câteva sute de lei, iar sumele se plătesc asociației de vânătoare, pe baza unui contract.
Alungarea prin orice mijloace a unui urs dintr-o localitate are un tarif de 400 de lei pe intervenție, tranchilizarea – 750 de lei pe exemplar, în timp ce împușcarea costă 500 de lei/exemplar.
Raluca Creț