Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă din lume

Publicat de Corina Muntean, 12 ianuarie 2021, 11:13 / actualizat: 12 ianuarie 2021, 22:13
Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă din lume, a aniversat la începutul acestui an 12 ani de existență. 2020 a fost un an prolific pentru moneda virtuală, când o serie instituţii financiare şi fonduri de investiţii din întreaga lume s-au întrecut în a cumpăra Bitcoin şi crypto.
Băncile și instituțiile financiare tradiționale sunt încă reticiente în privința monedelor virtuale, opunând rezistență din cauza temerii că își vor pierde cotele câștigate de-a lungul multor decenii de speculații pe piețele monetare. Însă, luna aceasta, Bitcoin – creaţia japonezului Satoshi Nakamoto a împlinit 12 ani de existenţă şi e mai puternică decât niciodată. În decembrie 2020, cea mai importantă monedă virtuală din lume a valorat aproximativ 30.000 de dolari per unitate, iar acest maxim istoric a fost deja depăşit la începutul acestui an.
Mai exact, valoarea unui BTC a depășit azi 35.000 de dolari, după mai multe fluctuații care au inclus și valori de peste 40 de mii de dolari în 8 și 9 ianuarie. Calculele sunt simple… Dacă în urmă cu 12 ani ai fi investit 1.000 de dolari în Bitcoin (care valora între 0,14 şi 0,30 cenţi pe unitate), astăzi aveai între 140 și 280 de milioane de dolari. Probabil tot virtuali, dar și cripomonedele se pot converti.
Explozia din 2020 are legătură şi cu criza mondială provocată de coronavirus, iar Bitcoin şi-a făcut treaba pentru care a fost conceput: aceea de a păstra valoare. „2020 a fost anul în care mari instituţii financiare şi fonduri de investiţii din întreaga lume s-au întrecut în a cumpăra Bitcoin şi crypto. Miliarde de dolari au intrat în crypto şi vor continua să intre, atât în Bitcoin, cât şi în proiectele inovatoare care au la bază tehnologia blockchain şi a transferului de valoare”, a explicat Valentin Vâlcu, specialist şi investitor în criptomonede. Bitcoin a fost scânteia care a pornit o revoluţie, care astăzi este reprezentată de industria crypto. Scepticii au strigat în permanenţă că Bitcoin este o fraudă, iar moneda virtuală a fost privită cu scepticism, sau cu entuziasm, pentru că pe unii i-a sărăcit, iar pe alţii i-a îmbogăţit. Bitcoin a fost programat pentru existenţa a 21 de milioane de unităţi.
Deşi au fost deja minate peste 18 milioane de monede virtuale, limita nu se va atinge foarte curând. Obţinerea de Bitcoin se va face din ce în ce mai lent, urmând ca unitatea cu numărul 21.000.000 să fie minată în jurul anului 2100.
Acum, când un Bitcoin valorează peste 35.000 de dolari, mulţi se întreabă dacă mai are sens să cumpere. Specialiştii sunt de părere că preţul acestei monede va atinge într-un timp relativ scurt 100.000 de dolari, iar pe viitor o unitate ar putea valora chiar o jumătate de milion de dolari.
Zilele trecute, gigantul bancar de investiţii JP Morgan a declarat că preţul actual al Bitcoinului este sub valoarea reală, care ar trebuie să fie de 146.000 de dolari.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.