Bisericile de lemn din Transilvania sunt condamnate la distrugere

Publicat de radiomures, 5 septembrie 2016, 13:19
Este semnalul de alarmă pe care îl trage directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, Nicolae Băciuţ, în urma incendierii bisericii de lemn din localitatea mureşeană Sânmărghita.
El susține că responsabilitatea privind protejarea acestor monumente istorice revine parohiilor, respectiv administrațiilor locale, care le dețin în proprietate.
În județul Mureș există, pe lista monumentelor istorice, 60 de biserici de lemn, însă numărul acestora este mult mai mare, susține Nicolae Băciuț:
Problema e că în aproape toate localitățile în care se află bisericuțe de lemn s-au construit și biserici noi, și acestea au rămas neutilizate, și atunci și grija față de ele a scăzut. Au fost situații în care ele s-au distrus aproape în întregime, s-au măcinat de vreme și în primul rând de la acoperiș care este din șindrilă. E un semnal de alarmă, pentru a reconsidera felul în care sunt create condițiile pentru intervenții – multe dintre ele sunt amplasate pe coame de deal sau în locuri greu accesibile.”
Biserica din lemn din Sânmărghita, monument istoric din sec al XVIII-lea, a ars în întregime săptămâna trecută, în urma unui incendiu.
Lăcaşul de cult a luat foc de la nişte scântei provenite de la mai multe coroane incendiate în cimitir. Polițiștii cercetează un bărbat pentru distrugere din culpă.
Biserica monument istoric avea hramul ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, iar înăuntru nu se mai ţineau slujbe, ci era deschisă doar pentru vizitare.
Valeriu Russu