Bisericile de lemn din județul Mureș au nevoie urgentă de fonduri

Publicat de Corina Muntean, 30 octombrie 2019, 15:13
52 de localități din județul Mureș au pe teritoriul lor biserici de lemn monumente istorice, aflate în principal în mediul rural, dintre care, cele mai multe au fost abandonate, iar enoriașii participă la slujbe în bisericile noi.
Unele biserici au fost reabilitate și aduse într-o stare de conservare, dar unele s-au distrus complet, din cauza neglijenței proprietarilor.
Directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, Nicolae Băciuț.
Biserica de la Mura Mare, în 1997, când s-a prăbușit, s-a făcut un proces verbal de constatare, iar lucrurile au rămas acolo. Pe de altă parte, la Sânmărghita, acum 3 ani, din cauza neglijenței îngrijitorului de cimitir, a ars complet o biserică de secol XVIII până la temelie, pentru că amplasarea bisericii nu a făcut posibilă intervenția eficientă a pompierilor.
Nicolae Băciuț a precizat că sumele necesare reabilitării sunt prea mari pentru ca bisericile să și le permită, dar ar ajuta dacă monumentele ar fi promovate mai bine și incluse în circuitul turistic.
Preoții invocă mereu lipsa fondurilor pentru a putea face intervenții la aceste biserici. Solicitările pe care le fac la Consiliul Județean care ar putea fi un potențial finanțator, nu sunt onorate în sumele care ar putea să acopere măcar prima parte, acea a întocmirii documentației. Câteva zeci de mii de lei sunt prea puține pentru astfel de operațiuni și, dacă luăm în calcul câte biserici sunt în această stare, sumele ar fi prea mari. Spunea cineva, la un moment dat că, pentru reabilitarea tuturor monumentelor istorice ar fi necesar tot bugetul României.
Direcția Județeană pentru Cultură Mureș a arătat că au nevoie de intervenții de urgență bisericile de lemn din Chinciuș, Iclănzel, Sfântu Gheorghe, Subpădure, Toplița și Urisiu de Sus.
Raluca Creţ