Biscuiți cu conținut de metale, retrași de pe piață

Publicat de MIRELA ROTAR, 7 februarie 2022, 13:50
Este vorba de un tip de biscuiți digestivi cu ovăz, fără adaos de zahăr, produși în Spania.
Produsul asupra căruia a fost ridicată suspiciunea, a fost retras deja din mai multe hipermarket-uri (Selgros, Auchan și Carrefour).
Autoritățile sanitare fac un apel la consumatori să înapoieze produsul la magazin în baza bonului fiscal, până la data de 18 februarie. Alerta alimentară a fost emisă zilele trecute de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov.
Directorul executiv al instituției, Irina Holerga:
Noi am inițiat acea notificare în Sistemul Rapid de Alertă invocând principiul precauției. Este clar că și operatorul care a comercializat acest produs, și-a asumat poziția de Principiul precauției și a blocat acel produs și l-a retras de la comercializare. E vorba de un corp străin metalic dar deocamdată ancheta nu este finalizată. Produsul de origine ne-animală nu este însoțit de o marcă de identificare să putem face o trasabilitate așa cum o facem cu produsele de origine animalieră. Este clar că noi știm din eticheta produsului că nu este produs în România.
Astfel de alerte alimentare sunt emise în număr mare, la nivel național, inclusiv în județul Mureș.
Totuși, în ultimii 10 ani nu s-a înregistrat nici o toxiinfecție alimentară în Mureș, spune directorul executiv al DSVSA Mureș, Kincses Sandor:
Sunt foarte frecvente aceste alerte, chiar 2, 3, 5 pe săptămână. Acum depinde și despre ce produs este vorba și cât de mare e răspândirea lui pe piață. Avem cazuri în care ni se trimite o listă cu 1.300 de magazine sau locuri unde a ajuns un produs. În cazul ăsta, toate trebuie verificate, luată legătura cu comercianții pentru retragerea produselor respective. Există și alerte pe care le inițiază comercianții sau producătorii atunci când observă că există anumite modificări…
După alerta cu biscuiții, inspectorii sanitar-veterinari brașoveni au desfășurat o serie de controale având ca tematică verificarea modului în care operatorii economici soluționează alertele alimentare.
Controalele au vizat 44 de unități dintre care 6 hipermarketuri și 35 de restaurante. Au fost constatate o serie de nereguli, prin urmare au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 80.000 de lei.
6 unități au primit avertismente și au fost întocmite planuri de măsuri pentru remedierea deficiențelor.
Cristina Bulbescu