Birou de informare pentru șoferi la Tîrgu-Mureş

Publicat de radiomures, 2 iunie 2016, 13:24
Timp de două zile, reprezentanţii Federaţiei Europene a Lucrătorilor din Transporturi au avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii CNSLR Frăţia, dar şi cu cei ai Prefecturii Mureş.
S-a discutat despre salarizarea și condițiile de de muncă ale șoferilor de tir români, care sunt plătiți de 10 ori mai slab decât colegii lor.
Problemele lor sunt de ordin juridic pentru că, desi sunt cetăţeni români, contractele sunt încheiate în Slovacia, iar munca efectivă se derulează în Belgia.
Şoferii nu-şi cunosc drepturile, fiind expuşi astfel abuzurilor angajatorilor.
Cristian Neagu, şofer de tir, s-a aflat și el într-o astfel de situație:
Eu am lucrat pentru o firmă din Belgia, nouă românilor ni s-au făcut contractele în Slovacia, la salariile de acolo. În 2014 am avut o problemă cu o defecţiune la capul tractor, reparaţiile au costat aproximativ 5.000 de euro, firma a decis să-mi impute 2.400 de oră justificând că nu şi-au recuperat-o de la asigurator şi mi-au oprit 200 de euro lunar. M-am sfătuit şi cu colegii, am căutat şi pe net ajutor şi am dat de acest sindicat care văd că mă susţin. Nu mi-au dat nicio hârtie că-mi vor opri banii, după le-am cerut un act legal în care să-mi spună după ce legi mi-au luat din bani, mi-au dat o hârtie dar fără justificare legală. Noi nu cunoaştem legile şi ei ne plătesc cam cum vor ei şi când vor ei.”
Cu trei săptămâni în urmă, o firmă de transport din Belgia a fost nevoită să achite salarii compensatorii pentru trei muncitori români, în valoare de 260.000 de euro.
Federaţia Europeană a Lucrătorilor din transporturi, în colaborare cu sindicatele române, vor stabili un birou de reprezentare permanentă la Tîrgu-Mureş pentru ca şoferii să beneficieze de consiliere, a anunțat reprezentantul Sindicatului Transportatorilor din Danemarca, Flemming Smidt:
Scopul acestei colaborări este să existe aici un birou în cooperare cu sindicatele naţionale ale lucrătorilor în transporturi, unde să fie oameni care cunosc această industrie şi care să poată face legătură cu sindicatele din străinătate care aderă la acest proiect. Astfel, sinidcatele din Europa de Vest vor putea să-i ajute pe şoferii români chiar dacă, de exemplu, ei nu sunt membrii ai sindicatului meu din Danemarca noi vom putea să-i reprezentăm când vin să lucreze pe teritoriul ţării noastre.”
În paralel, sindicatele vor continua discuţiile cu autorităţile europene pentru ca toate statele să aplice coherent legislația specifică în vigoare.
Sanda Viţelar