Biodiversitatea este sărbătorită, astăzi, prin Ziua Mondială a Zonelor Umede

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 februarie 2021, 13:33 / actualizat: 2 februarie 2021, 17:25
Ziua Mondială a Zonelor Umede este marcată în fiecare an, la 2 februarie, pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populaţie şi pentru planetă.
Zonele umede se numără printre principalele ecosisteme ale lumii, dar se află acum în declin îngrijorător.
Lacurile, râurile, bălțile și acviferele sunt în pericol din cauza poluării, secării și a neglijenței în conservarea lor. Lipsa lor este egală cu lipsa apei potabile.
La 50 de ani de la declararea Zilei mondiale a zonelor umede, au loc campanii pentru a conștientiza oamenii despre importanța conservării resurselor de apă dulce.
Iulia Vizi:
Zonele umede reprezintă unele din cele mai productive ecosisteme din lume, însă în ultimii 100 de ani omenirea a reuşit să distrugă deja 60 la sută dintre acestea. Mai puţin de 1 la sută din apa de pe Pământ este apă dulce utilizabilă şi este stocată în mare parte în zone umede precum: râuri, cursuri de apă, lacuri, mlaştini, estuare şi acvifere. Consumăm zilnic cel puţin 10 miliarde de tone de apă proaspătă, mai mult decât poate reumple Pământul. În România sunt 20 de zone umede de importanţă internaţională. Printre ele se numără Rezervatia Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei sau Parcul Natural Lunca Mureşului.
Iulia Vizi