Bilanţ la DIICOT
Publicat de radiomures, 7 martie 2015, 08:15
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism a înregistrat anul trecut o creştere a cazurilor soluţionate privind traficul de persoane şi migranţi, a anunţat procurorul şef adjunct Georgiana Hosu cu prilejul prezentării bilanţului pe 2014. Tot anul trecut s-au înmulţit şi atacurile informatice. Pe de altă parte, DIICOT a trecut, în luna noiembrie, printr-un moment delicat, atunci când şefa Direcţiei, Alina Bica, a fost arestată preventiv şi ulterior trimisă în judecată pentru fapte de corupţie. Ministerul Justiţiei a demarat în această săptămână şi procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de şef al DIICOT. Candidaturile pot fi depuse până pe 16 martie. Între timp, Inspecţia judiciară a anunţat că va face verificări asupra întregii activităţi a Direcţiei în anii 2013-2014.
România este o ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru persoanele traficate în scopul muncii şi al exploatării sexuale, o treime dintre acestea fiind minore, a precizat procurorul Georgiana Hosu. Nu s-au înregistrat însă cazuri de trafic de persoane în scopul prelevării de organe, de ţesuturi sau de celule.
Georgiana Hosu: Românii sunt traficaţi către ţări europene ca Slovenia, Cehia, Polonia, Grecia sau Italia, în scop de muncă forţată, pentru exploatare sexuală şi pentru cerşetorie. Minorii au reprezentat 1/3 din numărul persoanelor traficate. Fenomenul exploatării prin muncă forţată a crescut, iar fenomenul exploatării sexuale s-a menţinut în aceleaşi cote. Traficul de persoane în vederea exploatării prin cerşetorie a scăzut.
O altă creştere înregistrată de DIICOT anul trecut se referă la cazurile privind traficul de migranţi, fenomen ce reprezintă o ameninţare importantă la adresa statelor dezvoltate din punct de vedere economic şi social.
Georgiana Hosu: Fenomenul acesta a crescut, România aflându-se pe ruta migraţionistă nord-balcanică şi în sudul principalei rute de emigrare estice. Presiunea constantă în anul 2014 a fost pe frontiera albastră a ţării, din punct de vedere al intrării ilegale, cel mai încercat segment de frontieră fiind cel cu Bulgaria. Pe componenta de ieşire din ţară in mod ilegal, frontiera cea mai vizată a fost cea cu Ungaria, pentru că Ungaria este ţară membră a spaţiului Schengen. Un imigrant sirian plăteşte în jur de 12 mii, până la 15 mii de dolari, pentru a ajunge în Ungaria.
Procurorul şef adjunct al DIICOT a mai spus că anumite entităţi din România au devenit ţinta unor atacuri cibernetice complexe, ce urmăresc de cele mai multe ori obţinerea de informaţii sensibile. Magistratul a mai arătat că măsurile asiguratorii dispuse de procurorii DIICOT în 2014 au fost de 147 de milioane de euro.
RRA
Foto : antena3.ro