Bilanț 2022: zeci de fapte penale în școlile harghitene

Publicat de Stan Lucian, 25 septembrie 2023, 14:30
Aproape 50 de fapte penale au fost înregistrate în școlile din jud. Harghita, pe parcursul anului trecut.
Conform Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, care a realizat un bilanț în acest sens, cele mai multe au fost minore și se referă la hărțuiri și violențe.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, agent principal de poliție Maria Plumbu:
Pe parcursul anului școlar 2022-2023 au fost sesizate 43 de fapte de natură penală în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ, ponderea cea mai mare fiind deținută de infracțiunile contra integrității corporale sau sănătății. Din acest considerent, în anul școlar ce abia a început, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară vor intensifica activitățile preventive pentru reducerea violenței în unitățile de învățământ, a fenomenului bullying si cyberbullying, pentru conștientizarea consecințelor penale sau contravenționale, dar și repercursiunilor ce derivă ca urmare a nerespectării prevederilor legale, atât in calitate de victimă, cât și de autor.”
Pentru siguranță în școli, Inspectoratul le-a cerut directorilor de școli să solicite primăriilor fonduri pentru iluminat public și camere de supraveghere în exterior și în interior. În plus, în fiecare școală se va constitui o comisie care va gestiona actele de violență dar și cele de consum de droguri.
Inspectorul școlar general adjunct al județului Harghita, Cristinel Glodeanu.
Am solicitat tuturor directorilor unităților de învățământ să numească prin decizie o comisie care să se ocupe atât de siguranța elevilor, dar în același timp și de fenomenul de bullying, cyberbullying și de prevenire a consumului de substanțe.”
În paralel, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș își va intensifica acțiunile și în școlile harghitene. Șeful centrului, comisar de poliție Ion Aleodor Roman:
Toate aceste activități vor fi adaptate vârstei și nivelului beneficiarilor, vor fi interactive și vor avea ca scop dezvoltarea abilităților emoționale și sociale, aici mă refer la gândirea critică, capacitatea de a lua decizii, de a rezolva probleme, dezvoltarea comunicării eficiente și a abilităților interpersonale și de gestionare adecvată a emoțiilor și a stresului. De asemenea, vom urmări dezvoltarea cunoștințelor despre riscurile fizice, mentale și legale asociate consumului de droguri.”
Anul trecut, polițiștii harghiteni au organizat aproape 700 de activități preventive, la care au participat aproape 25.000 de elevi și cadre didactice.
Autor: Raluca Creț