Bibliotecarii din România se reunesc la Târgu Mureş
Publicat de Rotar Mirela, 27 mai 2024, 12:00 / actualizat: 3 iunie 2024, 8:47
Aceştia vor participa între 29 şi 31 mai la Conferința Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice.
Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).
Tema discuțiilor este „Informație. Inovație. Inspirație: construirea conexiunilor”, aceasta nefiind aleasă întâmplător, explică Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş:
Am ales această temă pentru conferinţa de primăvară din acest an deoarece ştim cu toţii că bibliotecile sunt într-o continuă transformare, iar cel de-al patrulea cuvânt care practic uneşte, sintetizează, cele trei I-uri este construirea conexiunilor. De ce? Pentru că orice bibliotecă se adaptează nevoilor reale ale comunităţii la fel cum comunitatea se modelează prin bibliotecă.
Discuţiile de la Tg.Mureș vor viza şi poziţia Bibliotecilor legată de digitalizare şi inteligenţa artificială.
Monica Avram:
Digitalizarea înseamnă să oferi cartea în format on-line sau să oferi documentul. O dată cu digitalizarea vin şi foarte multe soluţii de Inteligenţă Artificială, ceea ce e de fapt o consecinţă nu tocmai plăcută a digitalizării. Este o diferenţă uriaşă între a oferi cartea integrală pentru ca ea să poată fi citită de acasă și Inteligenţa Artificială care îţi oferă răspunsuri la întrebare fără să mai fi nevoit să citeşti.
În avanpremiera Conferinţei, respectiv pe 28 mai de la ora 18.00, Biblioteca Facultăţii de Ştiinţe şi Litere Petru Maior va găzdui lansarea cărţii „Frumoasă era Sena pe sub florile mele. Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan ’15 și COVID-19” scrisă de Adrian Cioroianu.
Autor: Sanda Vițelar