Biblioteca Județeană Mureș, cea mai bogată din țară
Publicat de MIRELA ROTAR, 24 iulie 2018, 12:21
Instituția se află pe primul loc între bibliotecile județene din țară în ceea ce privește numărul cărților și al documentelor înregistrate.
La toate secțiile bibliotecii sunt înregistrate aproape un milion de unități de inventar.
Este vorba de cele două secții de împrumut pentru adulți, de științe socio-umane și literatură, secția pentru copii, cea tehnică, secția de artă, American Corner, secția de publicații periodice, colecțiile speciale de la Teleki, precum și sălile de lectură.
În cartierele cu populație mai numeroasă funcționează și patru filiale, spune bibliotecara Maria Merdar:
La nivelul întregii biblioteci ne apropiem foarte mult de cifra de un milion de documente. Foarte multă lume nu știe dar e deosebit de importantă această informație pentru că la nivel de biblioteci județene suntem pe primul loc la numărul de documente și sunt foarte multe biblioteci mai mari și municipii mai mari care au doar jumătate din numărul de cărți pe care îl avem noi.
Biblioteca Județeană Mureș are peste 9 decenii de existență, fondul de carte fiind constituit, la început, din numeroase donații. După al doilea război mondial biblioteca achiziționează aproape 95% din producția națională de carte a anilor 1948-1989.
Din punct de vedere lingvistic, inițial, biblioteca s-a constituit în exclusivitate pe carte de limba maghiară, cu mici excepții în limba germană.
În perioada interbelică s-a dezvoltat și un fond românesc care a fost eliminat, însă, din colecțiile sale în perioada Dictatului (1940-1944), revenind la o dezvoltare normală în conformitate cu structura de limba a populației după această dată, până în zilele noastre.
Totuși, cărțile nu au fost distruse, ele fiind repuse în circuitul informațional după încetarea restricțiilor.
Corespunzător conceptului de mare bibliotecă pe care o prefigurau primii ei custozi, dr. Molnár Gábor și Aurel Filimon, la Tîrgu-Mureș s-a constituit și fondul de carte rară, bibliofilă, constând în ediții vechi ale clasicilor greci și latini, carte veche românească și maghiară, transilvăneană, publicații periodice, afișe, pliante, și iconografie.
Cristina BULBESCU