Berea islandeză cu „aromă” de organe de balenă
Publicat de radiomures, 3 februarie 2015, 15:29
Producătorii de bere din Islanda propun consumatorilor un ingredient „inovator”, fabricând un sortiment de bere cu „aromă ” de testicule afumate de balenă, informează bbc.com.
Sortimentul Hvalur 2, produs de brandul islandez de bere Stedji, va fi comercializat pe o perioadă limită, pentru a marca mijlocul sezonului de iarnă (15 ianuarie – 14 februarie) din Islanda, supranumit Thorri, potrivit site-ului Visir.is.
Conform specialistilor islandezi, testiculele de balene cu înotătoare (Balaenoptera physalus) – care reprezintă o specie ameninţată cu dispariţia – sunt tratate „potrivit unei vechi tradiţii islandeze”, înainte de a fi sărate şi afumate şi, apoi, utilizate în procesul de preparare a noului sortiment de bere.
„Vrem să creăm o atmosferă reală cu ocazia Thorri şi, de aceea, am decis să afumăm testiculele de balene cu înotătoare pentru a da aromă berii noastre”, a declarat Dagbjartur Ariliusson, proprietar al berăriei. „Am depus multe eforturi în acest proiect şi el are deja mare succes”, a adăugat el, informează bbc.com.
În 2013, Islanda a reluat pescuitul de balene cu înotătoare, după o suspendare de doi ani. Cea mai mare parte din carnea de balenă este exportată în Japonia.
Brandul Stedji a stârnit critici dure din partea organizaţiilor ecologiste în anul 2014, după ce a produs un tip de bere ce conţinea alte organe de balenă, inclusiv oase şi intestine. Grupul ecologist Whale and Dolphin Conservation a declarat cu acea ocazie că folosirea cărnii de balenă în procesul de fabricare a berii este „imoral şi revoltător”. Acel sortiment de bere a fost temporar interzis de autorităţile islandeze din domeniul sănătăţii publice, dar a putut fi comercializat ulterior în magazinele care vând băuturi alcoolice.
Se pare ca această bere a fost interzisă pentru ca fabrica de bere nu avea licenta pentru a vinde carne de balenă pentru consum. Fabrica de bere islandeza Steoji şi compania care vaneaza balene – Hvalur pornisera un parteneriat pentru a lansa o bere ce ar fi trebuit sa contina carne si uleiuri de balena si care ar fi fost lansata la un festival in onoarea zeului Thor.
După o investigaţie a unui inspector sanitar islandez, s-a descoperit ca Hvalur nu avea permisiunea autoritătilor de a produce carne de balenă pentru consum. Oricum, compania era intens criticată de activişti pentru “goana nebunească” de a vâna balene si pentru a vinde carnea lor publicului.
In urma deciziei, managerul fabricii de bere Steoji, Dagbjartur Ariliusson a spus că este dezamagit in urma deciziei, dar nu are ce face decat sa o respecte.
sursa: infoaliment.ro /berarul.ro
sursa foto:puzzle3d.com