Berea, băutura surprinzătoare care creşte speranţa de viaţă
Publicat de MIRELA ROTAR, 20 martie 2020, 16:05 / actualizat: 29 martie 2020, 17:15
Potrivit unui studiu publicat recent în „Age and Ageing”, bazat pe o analiză a datelor colectate dintr-un sondaj olandez, consumul moderat de bere creşte semnificativ şansele longevităţii.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Maastricht a analizat timp de 20 de ani obiceiurile alimentare a 5.000 de adulţi olandezi, născuţi în anii 1916-1917. Participanţii la sondaj au fost întrebaţi despre cantitatea de alcool consumată la vârsta de 60 de ani şi în următorii 30 de ani. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură clară între consumul de alcool şi longevitatea la bărbaţi şi femei. Aproximativ 34% dintre femei şi 16% dintre bărbaţi care au consumat între 5 şi 15 grame de alcool pe zi sau până la 400 de grame de bere zilnic aveau cea mai mare probabilitate de a ajunge la vârsta de 90 de ani.
“Am descoperit că aportul de alcool a fost asociat pozitiv cu probabilitatea de a atinge vârsta de 90 de ani atât la bărbaţi, cât şi la femei”, a explicat cercetătorul dr. Piet A. van den Brandt.
În schimb, cei care beau mai mult de 15 g de alcool pe zi au sfârşit cu rate mai mari de mortalitate prematură şi alte efecte adverse.
Cercetătorii atrag atenţia că, deşi o cantitate mică poate ajuta oamenii să ajungă la 90 de ani, asta nu înseamnă neapărat că acei oameni sunt mai sănătoşi. “Acest lucru nu ar trebui să fie un motiv pentru nimeni, care nu bea în prezent, să înceapă să consume alcool”, conchide dr. Van den Brandt.
Dana Boieriu