Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Beneficiile consumului de mango

Publicat de radiomures, 22 decembrie 2014, 20:52

Mango, numit şi „Regele fructelor”, are un gust foarte bun, cu multe beneficii pentru sănătate. Mango este un fruct cărnos şi creşte nativ în Asia de Sud, de unde a fost răspândit în întreaga lume şi a devenit unul dintre cele mai cultivate fructe tropicale. Mango este fructul naţional în India, Pakistan şi Filipine, unde fructele şi frunzele sale sunt folosite la ritualuri, nunţi, sărbători publice şi ceremonii religioase.

Copacii de mango (Mangifera indica L.) cresc până la 35-40 metri înălţime şi fructifică până la vârsta de 300 de ani. Rădăcina pătrunde până la adâncimea de 6 metri şi se ancorează bine în sol. Frunzele sunt veşnic verzi şi se închid la culoare pe măsură ce se maturizează. Florile sunt mici, albe şi se termină într-un panicul (un tip de inflorescenţă sub formă de ciorchine). Fructele au nevoie de trei până la şase luni să se coacă. Fructele coapte variază ca mărime şi culoare în funcţie de soiuri şi pot fi galbene, portocalii, roşii sau verzi.

Beneficiile lor pentru sănătate sunt multe:

Previne cancerul: Cercetările au arătat faptul că fructele de mango conţin compuşi antioxidanţi care protejează împotriva cancerelor de colon, de sân, leucemiei şi cancerului de prostată. Aceşti compuşi includ quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic şi galatul de metil, precum şi foarte multe enzime.

Scade nivelul de colesterol: Nivelurile ridicate de fibre, pectină şi vitamina C ajută la scăderea nivelului de colesterol, în special lipoproteine de densitate joasă, LDL.

Curăţă pielea: Fructul poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Mango curăţă porii înfundaţi, astupaţi şi contribuie la eliminarea coşurilor.

Sănătatea ochilor: O cană plină cu felii de mango furnizează 25% din valoarea zilnică necesară de vitamina A, care promovează o vedere bună şi previne fenomenul de orbire pe timpul nopţii, precum şi ochii uscaţi.

Alcalinizeaza întregul organism: Acidul tartric, acidul malic şi o urmă de acid citric identificate în fructe ajută la menţinerea rezervei alcaline din organism.

Ajuta în diabet: Frunzele de mango contribuie la normalizarea nivelului de insulină din sânge. Remediul tradiţional, preparat acasă, implică fierberea frunzelor în apă, lăsarea lor în lichid peste noapte şi ulterior consumul decoctului filtrat a doua zi dimineaţă. Fructele de mango au, de asemenea, un indice glicemic relativ scăzut (41-60), astfel încât cantităţile moderate nu vor determina creşterea nivelului de zahăr.

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală: Mango este o sursă foarte importantă de vitamina E şi ajuta în această direcţie.

Îmbunătăţeşte digestia: Fructele conţin enzimele necesare pentru a descompune proteinele. Fibrele din mango ajută, de asemenea, digestia şi eliminarea.

Remediu pentru accident vascular cerebral cauzat de căldură: Prepararea sucului din fructele de mango verde şi amestecarea cu apă şi un îndulcitor (dacă doriţi) contribuie la răcorirea organismului şi previne pericolele pentru acesta. Motivul pentru care oamenii, de multe ori, sunt frânţi de oboseală, atunci când vizitează climatele ecuatoriale, se datoreaza “energiei solare” puternice care arde corpul, în special muşchii. Rinichii devin supraîncărcaţi cu toxine în acest proces.

Stimulează sistemul imunitar: Cantităţile generoase de vitamina C şi vitamina A conţinute în mango, plus 25 de tipuri diferite de carotenoizi ne menţin sistemul imunitar sănătos si puternic.

Maimuţele aleg să mănânce sâmburele unui mango verde. Vindecătorii ayurvedici sugerează că sămburele este cel care furnizează maimuţelor energie, rezistenţă şi putere să sară în copaci.

Potrivit unora, mango sunt consumate în stare proaspătă mult mai mult decât orice alt fruct din lume. Mango este cultivat de peste 4000 de ani în urma, iar din punct de vedere biologic, este considerat o rudă apropiată altor plante cu flori, precum ar fi caju şi fistic. Mango este utilizat pe scară largă în bucătărie. Fructele necopate se folosesc pentru garnituri, murături, sosuri. Din fructele coapte se fac jeleuri, sucuri, băuturi, piure, îngheţată, dar şi unele reţete tradiţionale care au printre ingrediente ardei iute şi orez.

Se estimează că productia mondială de mango este de aproape 35 milioane de tone. India este cel mai mare producător de mango, cu 16 milioane de tone. Urmează China, cu 4 milioane de tone,Thailanda 2 milioane de tone, Indonezia, Pakistan, Mexic şi Brazilia cu peste 1 milion de tone de mango recoltate anual. În Europa, copacii de mango s-au adaptat foarte bine în Insulele Canare. Cele mai multe soiuri comerciale sunt originare din Cuba. Există peste 1000 de soiuri diferite de mango. Dacă aţi cumpărat mango, spălaţi-l temeinic înainte de a-l consuma sau ţineţi-l în apă peste noapte.

 

RADOR

Sursa foto: ecology.md

 

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold
Eveniment vineri, 18 aprilie 2025, 09:31

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold

Pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighișoara, împreună cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență...

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold
Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște
Eveniment joi, 17 aprilie 2025, 13:01

Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște

La Sibiu se desfășoară, până marți 22 aprilie, Târgul de Paște, în Piața Mare din Centrul Istoric. Sunt peste 50 de căsuțe din lemn cu...

Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște
Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină
Eveniment joi, 17 aprilie 2025, 10:47

Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină

Creştinii ortodocşi şi catolici sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care îşi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea şi judecarea lui...

Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină
Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 13:26

Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș

Sub coordonarea Muzeului Județean Mureș, evenimentul ce va avea loc luna viitoare va reuni peste 30 de parteneri din toate zonele orașului. De la...

Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 11:30

A început Târgul de Paşte al ONG-urilor

Evenimentul este organizat de Muzeul Județean Mureș, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș. Târgul este găzduit de...

A început Târgul de Paşte al ONG-urilor
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 10:37

Paştele sărbătorit la Castelul Bran

De Paște, la castelul Bran au loc o expoziţie de fotografie şi o instalaţie de obiecte ce prezintă obiceiuri pascale din localitatea Mândra...

Paştele sărbătorit la Castelul Bran
Eveniment marți, 15 aprilie 2025, 15:18

Zece proiecte realizate prin Fondul Științescu au fost prezentate astăzi la Brașov

Fundația Comunitară Brașov și Inspectoratul Județean Brașov au organizat astăzi Gala Științescu 7.0, un eveniment care celebrează pasiunea...

Zece proiecte realizate prin Fondul Științescu au fost prezentate astăzi la Brașov
Eveniment marți, 15 aprilie 2025, 15:10

Ateliere şi maraton de încondeiat ouă pentru Paşti, la Sfântu Gheorghe

O fundaţie din Sfântu Gheorghe va organiza şi anul acesta un maraton de încondeiat ouă de Paşti, cu o durată de 17 ore. ‘Noaptea...

Ateliere şi maraton de încondeiat ouă pentru Paşti, la Sfântu Gheorghe