Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Beneficii ale legumelor de primăvară pentru sănătate

Beneficii ale legumelor de primăvară pentru sănătate

Publicat de radiomures, 28 februarie 2016, 10:30 / actualizat: 28 februarie 2016, 11:52

Întotdeauna ne bucură venirea primăverii, atât pentru natura care reînvie, dar și pentru legumele bune pe care le aduce acest anotimp. Primăvară nu o vedem fără ridichi, ceapă verde, usturoi, spanac, urzici, lobodă. Acestea sunt printre legumele care au şi o mare valoare în sănătatea noastră dacă le consumăm primăvară. Efectele pozitive pentru sănătate ale legumelor de primăvară sunt precizate de doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție:

Legumele de primăvără – ridichi, ceapă verde, usturoi, spanac, urzici, lobodă – sunt o importantă sursă de energie pentru organism, organism care iese din iarnă obosit, fără vlagă, lipsit de elementele nutriționale. Aceste legume sunt bogate de vitamine, minerale, enzime, fibre, iar ele asigură energia în nutriția organismului şi nutriția celulară.

Ridichile conțin: vitamina C, B6, potasiu, magneziu, cupru, zinc. Ridichile asigură detoxifierea organismului şi, în același timp, o întărire a sistemului imunitar. Calorii aproape sunt 0. Deci calorii minime şi de aceea ridichile sunt recomandate în dietele de scădere în greutate. Consumul ridichilor este recomandat în afecțiuni pulmonare. Ridichile combat tusea, împiedică dezvoltarea pietrelor la rinichi, ceea ce este foarte important. Deci o cură cu suc de ridichi împiedică dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Salata verde este puternic detoxifiant. Conține: vitamina A, C, B1, B2, potasiu, fier, cupru, fosfor şi molibden. Are un aport energetic scăzut – 13 calorii la 100 de grame – şi este recomandat în curele de slăbire. Intensifică tranzitul intestinal, curăță vasele de sânge, reglează activitatea endocrină. Potasiul din salata verde ajută mult la controlul ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale. Cuprul şi fierul sunt necesare pentru formarea celulelor roşii. Foarte important: cu cât salata este închisă la culoare, mai verde închis, cu atât este mai bogată în elemente nutriționale.

Ceapa verde este bogată în antioxidanți şi stimulează procesele de regenerare ale organismului. Conține: vitamina C, potasiu, calciu, quercitină şi fibre. O cură de ceapă are efect diuretic şi antialergic. Ceapa este, de asemenea, depurativă. Ajută la curățarea tenului şi strălucirea pielii. Are efect antibacterian şi detoxifiant şi consumată zilnic contribuie la scăderea colesterolului, a trigliceridelor din sânge, previne instalarea bolilor cardiovasculare.

Usturoiul verde este extrem de benefic pentru sănătate. Este puternic antibacterian şi conține alicina, care este un antibiotic natural.

Spanacul este renumit pentru combaterea anemiei. Conține mult fier pe 100 de grame şi o substanță numită saponină ce facilitează absorbția fierului şi a iodului, întărind sistemul imunitar şi glandular. Deci spanacul poate să echilibreze funcția glandulară. Saponina are un rol benefic asupra sistemului digestiv. Spanacul conține, de asemenea, vitamina A, B2, B6, C, E, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, zinc, clorofilă care este extrem de benefică la nivelul organismului, este antioxidant şi o să pun accent pe luteină, care este un carotenoid. Să nu uităm faptul că luteina hrănește stratul de macula lutea de la suprafață retinei. Deci o cură cu spanac ajută mult şi poate să prevină, mai târziu, degenerarea maculară. Spanacul remineralizează organismul, ajută la absorbția calciului în oase.

Loboda este similară spanacului ca efect, dar conține foarte multă vitamina C şi vitamina K. Deci are proprietăți depurative puternice şi diuretice. Creşte rezistența vaselor sangvine şi reduce riscul accidentelor vasculare tocmai datorită conținutului mare de vitamina C şi K.

Urzicile sunt bogate în aminoacizi şi minerale. Conțin: vitaminele A, B2, C şi potasiu, clorofilă, săruri minerale, calciu, magneziu, fier, substanțe proteice, acid foliculilor şi amine. Urzica este şi o plantă medicinală, cu multe efecte benefice asupra organismului: regenerează celulele şi țesuturile. Se consumă în curele de detoxifiere şi de pierdere în greutate.

Este recomandat ca aceste plante să se consume sub formă de salate sau crude, pentru că, din păcate, metodele de preparare, prin fierbere etc. diminuează mult cantitatea de vitamine, care se distrug la temperaturi înalte.
Prepararea la abur este o preparare mult mai sănătoasă decât fierberea. Chiar se recomandă prepararea la abur.

 

Foto: www.conaculmeu.ro

Fără consolidare, Spitalul Judeţean Brașov riscă să rămână fără bloc operator
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 14:00

Fără consolidare, Spitalul Judeţean Brașov riscă să rămână fără bloc operator

Clădirea în care funcționează spitalul nu este în clasa de risc seismic 1, cu ”bulină roșie”, ci clasa 2, ceea ce înseamnă că se poate...

Fără consolidare, Spitalul Judeţean Brașov riscă să rămână fără bloc operator
Sunt tot mai numeroase cazurile de Parkinson în rândul persoanelor tinere
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 12:30

Sunt tot mai numeroase cazurile de Parkinson în rândul persoanelor tinere

Deși această afecțiune este cel mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani, în 2023 au fost diagnosticate în țara noastră, conform...

Sunt tot mai numeroase cazurile de Parkinson în rândul persoanelor tinere
Mii de români diagnosticați anual cu boala Parkinson
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 12:00

Mii de români diagnosticați anual cu boala Parkinson

Este a doua cel mai des întâlnită afecțiune neurodegenerativă, după boala Alzheimer. În medie, în România, numărul persoanelor nou...

Mii de români diagnosticați anual cu boala Parkinson
Creştere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 11:18

Creştere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024

Peste 200 cazuri de infarct miocradic acut şi angină pectorală instabilă au fost înregistrate, în anul 2024, la Spitalul Judeţean de Urgenţă...

Creştere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 15:00

Turn laparoscopic de ultimă generaţie în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sf. Gheorghe

Aparatura a ajuns la această unitate medicală cu două săptămâni în urmă, fiind achiziționată cu bani primiți de la Primăria Sf. Gheorghe,...

Turn laparoscopic de ultimă generaţie în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sf. Gheorghe
Sănătate marți, 8 aprilie 2025, 14:32

Microsoft va sprijini Spitalul ”George Emil Palade”, primul spital Smart din România

Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” din Târgu Mureș va deveni unitate-pilot pentru digitalizarea completă a sistemului de...

Microsoft va sprijini Spitalul ”George Emil Palade”, primul spital Smart din România
Sănătate luni, 7 aprilie 2025, 15:38

Aproape 500 de pacienți cu AVC au fost tratați anul trecut, la Miercurea Ciuc

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, celebrată pe 7 aprilie, conducerea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a prezentat unitatea...

Aproape 500 de pacienți cu AVC au fost tratați anul trecut, la Miercurea Ciuc
Sănătate luni, 7 aprilie 2025, 14:33

Unitate destinată pacienților cu AVC, funcțională la Miercurea Ciuc

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, conducerea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a prezentat unitatea de accidente vasculare...

Unitate destinată pacienților cu AVC, funcțională la Miercurea Ciuc