Bazinul de înot și Patinoarul de la Tg. Mureș mai au de așteptat până să funcționeze

Publicat de MIRELA ROTAR, 19 noiembrie 2021, 16:30 / actualizat: 25 noiembrie 2021, 8:13
Inaugurat pe 30 iulie, din motive administrative bazinul olimpic de înot nu poate fi dat în folosință nici sportivilor și nici publicului doritor de mișcare.
După preluarea investiției de la Ministerul Dezvoltării, urmau să fie făcute autorizările, angajările de personal și o rectificare bugetară pentru salarii, spune directorul Clubului sportiv ”Mureșul”, Iuliu Cosmin Pop.
Însă în condițiile în care instabilitatea guvernamentală persistă, încă nu se știe cine va administra bazinul, Ministerul Tineretului și Sporturilor sau Primăria Tg. Mureș, care vrea să preia bazinul de la club.
Astfel că ministerul a dat bani doar pentru a plăti un fochist și un instalator, care să mențină calde instalațiile pe timp de iarnă, a explicat Iuliu Cosmin Pop:
Noi am primit o sumă, cât să-l întreținem, dar noutăți privind deschiderea lui nu avem. Probabil că trebuie să avem puțină răbdare, să vedem cum se așază lucrurile. Am cerut 26 de posturi, nu le-am obținut, și o să cerem și pentru 2022. Primăria am înțeles că a trimis o solicitare către minister, iar hotărârea va fi, până la urmă, a principalului ordonator de credite, dacă dorește să îl păstreze, să-l exploatăm bazinul prin intermediul Clubului sportiv ”Mureșul” sau dacă îl va da spre Primărie. Important e să funcționeze, cred că asta așteaptă toți târgumureșenii.
În ce privește patinoarul artificial din Tg.Mureș, la aproape 14 ani de la începerea investiției, lucrurile încep să se miște, municipiul Tg Mureș trecând dreptul de administrare al terenului către Ministerul Lucrărilor Publice pentru ca aceasta, prin Compania Națională de Investiții, să poată termina investiția începută.
Astfel că sunt în derulare procedurile de licitație pentru atribuirea firmei care va finaliza lucrarea, a explicat directorul Clubului ”Mureșul”, Iuliu Cosmin Pop:
În privința patinoarului, vești bune, adică, așa cum am văzut și cu bazinul de înot, când CNI-ul se ocupă, lucrurile merg foarte bine. Lucrarea este scoasă la licitație, proiectare și execuție, deja au fost, dacă nu mă înșel, trei sau patru firme care au vizitat obiectivul și care vor participa la această licitație. Sperăm ca în curând procedura de atribuire să se încheie și să înceapă lucrările. Noi avem pregătit protocolul de predare-primire cu Ministerul Dezvoltării, iar în momentul în care una dintre firme va câștiga licitația și se va da ordinul de începere a lucrărilor, noi vom preda amplasamentul.
Lucrările la Patinoarul din Tg Mureș au început în 2007, după ce municipalitatea l-a transferat în scopul modernizării la Ministerul Tineretului și Sporturilor.
S-a lucrat timp de 5 ani, lucrările fiind raportate ca executate la 70% din planul inițial, iar apoi sistate în 2013, cu cheltuieli din partea MTS de 7,5 milioane de euro.
Primarul Soós Zoltan susține că a convenit cu ministrul Tineretului și Sporturilor, Carol Eduard Novák, ca Primăria să renunțe la dreptul de administrare al terenului de sub Patinoar, iar după terminarea investiției, terenul și construcția aferentă să revină în patrimoniul Primăriei.
Valeriu Russu