Bătălia pentru criptomonede a ajuns și la noi
Publicat de Corina Muntean, 28 ianuarie 2021, 11:01 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 16:41
Românii cumpără tot mai mult monede virtuale, dar educaţia financiară rămâne o problemă. Mulți cred că România este „aproape un paradis fiscal” pentru bitcoin, dar uită că acesta e tranzacționat pe o piață globală, în care azi poți fi milionar iar mâine falit.
Concomitent cu apariția pandemiei în Europa şi restricţiile pe care aceasta le-a impus, piaţa criptomonedelor – condusă de bitcoin – a început să crească în martie 2020 şi nu s-a mai oprit până în primele zile ale lunii ianuarie, când a atins un maximum istoric de 41.962 de dolari. După care să scadă brusc cu mai mult de 30 %, sub 30.000 de dolari, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru ca săptămâna aceasta să urce, din nou.
Cu un val de bani noi care intră în piaţă, dezbaterile din jurul criptomonedelor s-au reaprins. Rolul bitcoin şi educaţia financiară a celor care aderă la acest fenomen sunt puse din nou sub lupă, scrie Business Magazin. Se estimează că în prezent în România numărul celor care investesc în criptomonede se ridică la peste 50.000. Potrivit lui George Rotariu, CEO al Bitcoin România, românii au deja circa 1 miliard de euro investiți în monedele virtuale.
Creşterea numărului de investitori s-a confirmat ca unul dintre factorii care au condus aprecierea valorii monedelor digitale în ultimele 9 luni, la intersecţie cu alţi factori, precum intrarea investitorilor instituţionali în piaţă, teama de inflaţie şi halvingul bitcoin (înjumătăţirea recompensei pentru mineri, deci a numărului de monede noi care ies pe piaţă). În acelaşi timp, sumele tranzacţionate în România au crescut, iar piaţa locală a început să cunoască o anume efervescenţă şi în zona persoanelor juridice.
Creşterea de 750% înregistrată de bitcoin din 12 martie 2020 și până în 8 ianuarie 2021 a atras şi atenţia românilor, în contextul în care chiar şi oamenii neexperimentaţi în privinţa investiţiilor sunt interesaţi de salturi atât de mari. Dar acum piața este extrem de volatilă, iar investitorii pun fluctuațiile mari de preț pe seama incertitudinilor privind economia globală, a investițiilor amânate din cauza pandemiei de coronavirus, sau a intenției marilor economii, cum este China de a-și forma și lansa propriile lor criptomonede.
Dar lucrurile nu vor rămâne așa. În vreme ce Paul Donovan, economist-şef al diviziei Global Wealth Management din cadrul UBS spune că criptomonedele ar putea să nu reuşească niciodată să intre în circulaţie ca monede de schimb pentru că au o eroare fundamentală, aceea de a nu putea reduce oferta pe măsură ce cerea de piață se prăbușește, traderi internaționali de renume, doresc să facă tranzacții cu bitcoin. BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, care operează pe Wall Street, a anunțat că va introduce bitcoin ca opţiune de investiţii în două fonduri pe care le gestionează.
Portofoliul total al BlackRock a crescut la un nivel record de 8.680 de miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2020. Exemplul unui asemenea colos financiar este de luat în seamă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.