Bătălia cu tutunul este departe de a se fi încheiat

Publicat de radiomures, 4 octombrie 2016, 11:58
O nouă tentativă de a modifica legea antifumat a fost respinsă de curând de Comisia de Sănătate a Senatului. Prin aceasta se intenționa amenajarea unor spații speciale destinate fumătorilor și dreptul fumătorilor de a se reuni în asociații și de a închiria spații pentru fumat.
Aceasta este a doua tentativă de modificare a legii antifumat promulgată în această primăvară.
Pe de altă parte, la Tîrgu-Mureș programul Stop Fumat a fost sistat de mai bine de un an de zile.
Dacă se va relua, acesta se va derula prin Spitalul de Urgență, spune șefa Centrului ”Stop Fumat” și a Clinicii de Pneumoftiziologie din Tîrgu-Mureș, Corina Mărginean:
Sunt foarte mulți oameni care doresc să se lase de fumat ori implementarea unei legi care ne situează printre țările cu o inițiativă deosebit de bună și eficace în acest domeniu, trebuie să-i oferi în schimb omului și o alternativă de tratament. Eu trăiesc cu speranța că undeva, la începutul lunii noiembrie să reluăm și noi acest program, să oferim și noi celor doritori să abandoneze fumatul medicație și consiliere în această direcție.”
Pentru renunțarea la fumat luptă și UMF Tîrgu-Mureș, singura universitate din țară liberă de fumat. Un grup de specialiști din universitate va prezenta luna viitoare Ministerului Sănătății un raport de țară privind impactul economic asupra fumatului, realizat împreună cu experți din Ungaria și Statele Unite.
Coordonatorul de proiect din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, prof.dr. Abram Zoltan:
Noutatea este că ne pregătim pentru o întâlnire în noiembrie la București unde va fi prezentat un raport economic din partea unor experți și de aici. Și noi mai avem anumite rezultate, de exemplu cu acest program on-line cu copii de clasa a IX-a unde am arătat că are efect asupra prevenirii primare, ceea ce înseamnă că cei care au urmărit acest program cu 5 întâlniri, 5 ore mai exact în fața computerului, au fumat mai puțin după testarea ulterioară.”
Târgumureșenii cred că legea antifumat este benefică așa cum este acum, deși unii nefumători cred că ar trebui să fim mai înțelegători cu cei care fumează:
Eu nu sunt fumător și pentru mine tot una ar fi. Nu am nimic împotrivă, și dacă se amenajează și dacă nu. Puțin mă deranjează să stau în mediu de fum pentru că atunci când intri într-un local unde se fumează în 10-15 minute deja ești plin de miros de fum.”
Eu sunt de acord cu fumatul dar eu nu n-am fumat niciodată în viața mea. Nu fumez dar sunt de acord. Eu zic că merită o șansă să aibă și ei camera lor unde să fumeze. Mai sunt familii în care unul fumează și altul nu fumează și trebuie să se despartă, să stea la separeu.”
Eu zic că-i bine așa cum e acum. Să nu se fumeze în spații închise. Ar fi un pas înapoi dacă s-ar rectifica legea.”
E bine cu e legea. Să rămână așa. Chiar dacă sunt fumător. E foarte bine.”
Eu am fost și nu mai sunt fumător și chiar mă bucur pentru legea asta și ar fi un mare păcat dacă ar da-o înapoi, dacă ar reveni la ea. Mare păcat. S-o păstreze așa că-i sănătos și bine pentru toată lumea.”
Mureșenii care doresc să renunțe la fumat se pot înscrie pe listele de așteptare la numerele de telefon: 0265 215133 interior 292 sau 0771 679493.
Potrivit cercetărilor, 90% dintre românii care fumează ar dori să renunțe la fumat, însă rata de succes este de doar 13 %, în timp ce în țările scandinave procentul se ridică la peste 30%.
Cristina Bulbescu