Bariera ce colectează deșeurile pe râul Olt la Sf. Gheorghe va fi refăcută
Publicat de Rotar Mirela, 3 mai 2023, 12:00
În dreptul municipiului Sf. Gheorghe, bariera flotantă care exista deja de doi ani a cedat ca urmare a cantității mari de deșeuri strânse. Ea a fost ridicată pentru îmbunătățire și va fi remontată într-o zonă ușor accesibilă mașinilor de salubritate.
Bariera va fi din nou amplasată zilele acestea, grație parteneriatului încheiat între Fundația Comunitară Covasna, Apele Române și Asociația „Mai mult verde”, a anunțat președintele asociației, Marta Popescu:
Bariera amplasată pe Olt există din 2021 și a venit ca o continuare firească a proiectului prin care am identificat o serie de soluții la problema poluării cu plastic a apelor. Ne propunem să lăsăm cât mai puțin plastic să ajungă în ape și ne ocupăm și de acțiuni, fie cu oameni fie cu soluții tehnologice pe maluri. Bariera este constituită din mai multe flotoare din PVC, material care îi permite să plutească. Este practic agățată de pe un mal pe celălalt. Colegii mei au fost la Sf. Gheorghe la sfârșitul săptămânii trecute, au pus-o și s-a rupt imediat pentru că râul era foarte învolburat, așa am lăsat-o la Apele Române.
Proiectul privind amplasarea de astfel de bariere plutitoare a început în 2019, printr-un parteneriat al Asociației „Mai mult verde” și Lidl România iar la ora actuală există șapte astfel de dispozitive colectoare.
Acest proiect este parte a unui program amplu, numit ”Cu apele curate”, ce urmărește mai multe metode de combatere a poluării, explică Marta Popescu:
De la începutul programului “Cu apele curate”, în doi ani și jumătate, au fost colectate 46 de tone de deșeuri de plastic. Am montat șapte bariere, pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău, Siret, Dâmbovița și Jijia, lângă Iași. Ele rețin aceste deșeuri plutitoare, însă sunt supuse condițiilor meteo și, câteodată, ale… publicului. Pentru că ni s-a întâmplat la una – să sperăm că singura! – să fie tăiată de pe un mal de persoane neidentificate. Noi punem și niște panouri de informare, prin care explicăm ce e cu bariera și că nu afectează deloc flora și fauna, dar se pare că unii oameni sunt totuși deranjați. În toate celalalte cazuri, s-a întâmplat ca bariera să sufere mici accidentări, din cauza debitului.
Pentru ca o astfel de barieră să fie aplasată, zona de râu nu trebuie să fie navigabilă ca bariera să poată fi ancorată de maluri. De asemenea, zona trebuie să fie accesibilă mașinilor de salubritate, care să preia gunoaiele adunate de barieră.
În țară mai există cel puțin trei puncte unde sunt solicitări de amplasare a unor astfel de bariere flotante, pe râurile Argeș, Arieș și Doftana, a arătat Marta Popescu.
Președintele Asociației „Mai mult verde” și-ar dori ca, în timp, proiectul ”Cu apele curate” să nu mai fie finanțat de o entitate privată ci să fie preluat și dezvoltat de administrațiile locale și județene.
Autor: Valeriu Russu