Bărbatul din Gorj depistat pozitiv cu coronavirus a ajuns la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din capitală

Publicat de MIRELA ROTAR, 27 februarie 2020, 09:30
Bărbatul din Gorj depistat pozitiv cu coronavirus a ajuns la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din capitală, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.
El va rămâne izolat complet de restul pacienţilor, iar medicii au stabilit o schemă de tratament. Bărbatul se află în stare bună şi nu prezintă simptome ale bolii. Între timp, autorităţile desfăşoară o anchetă epidemiologică, pentru a-i identifica pe toţi cei care au intrat în contact cu el în ultimele zile.
În judeţul Gorj aseară au fost mobilizaţi jandarmi şi poliţişti pentru a izola zona. În casa din Prigoria intrată în carantină mai locuiesc părinţii, bunicii şi copilul bărbatului diagnosticat cu coronavirus. Acesta a participat la un eveniment organizat de patronul firmei la care lucra, prieten apropiat cu cetăţeanul italian considerat pacientul zero. La acea petrecere au mai fost cel puţin 30 de persoane, astfel investigaţia epidemiologică va continua aici, în Gorj.
S-au prelevat până acum 44 de probe biologice şi au fost transportate la Institutul Naţional „Matei Balş” din Bucureşti, dar în cursul zilei de astăzi alte noi probe vor fi trimise către capitală. Persoanele cărora le-au fost recoltate probe au fost deja izolate la domiciliu şi sunt sub supraveghere. În zona unde a fost descoperită persoana infectată au fost instituite şi măsuri de carantină. Şcolile din comună sunt închise astăzi, igienizate, dar primarul localităţii spune că nu au putut achiziţiona măşti din cauza stocurilor insuficiente. Momentan, atât aici, din Gorj. Voi reveni cu noi informaţii.
În ţară, aproape 70 de persoane sunt în carantină în centre speciale şi alte peste 4.800 sunt izolate la domiciliu. Specialiştii atrag atenţia că, în ciuda confirmării primului caz de infectare cu coronavirus din România, populaţia nu trebuie să intre în panică. Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din capitală:
Cele mai multe dintre cazuri sunt forme asimptomatice, ușoare, medii, în niciun caz forme severe. Cazurile severe reprezintă 5% oriunde în lume, mortalitatea fiind undeva între 2 și maximum 3%. Procedurile și măsurile sunt luate oriunde în lume, oriunde în Europa, sunt luate și în România. Până la urmă era absolut evident, luând în calcul contextul european, legăturile dintre România și Italia, că vom avea și cazuri. Ce e important este să avem cazuri izolate, așa cum se întâmplă peste tot, mai puțin China centrală și Italia.