Banii pentru centrele regionale de colectare, depozitare şi procesare a produselor româneşti pot fi obținuți prin PNRR
Publicat de Andrei Borz, 27 martie 2023, 17:00
Propunerea de constituire a opt astfel de centre logistice, corespunzând zonelor de dezvoltare regionale, a fost transmisă premierului Nicolae Ciucă, de Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România.
Guvernul anunțase deja că vrea să intensifice sprijinul acordat producătorilor locali pentru a creşte gradul de procesare şi prelucrare a produselor româneşti, spune președintele Asociației, Ovidiu Gheorghe:
Acești producători locali nu au loc pe rafturile magazinelor. Pentru a pune la aceeași masă cererea cu oferta și a crea o diversitate pentru consumatori, este nevoie să oferim o gamă mai largă de produse, iar aceste lucruri nu se pot întâmpla în supermarketuri. Există o presiune, am numit-o noi o canibalizare a prețurilor furnizorului de produse, din partea supermarketurilor pe producători. Iar acest lucrui Comisia Europeană l-a numit ”abuz de putere dominantă”. Nevoia acestor depozite regionale constă în oferirea unor spații de vânzare prin lanțul integrat de distribuție și magazinele acestea independente pentru producătorii mici și medii. Acest proiect poate contribui la reechilibrarea balanței comerciale, pentru că în supermarketuri sunt foarte multe produse de import.
Producătorul mureșean Fazakas Miklos crede că problema nu o reprezintă marile centre comerciale, ci faptul că nu există suficientă marfă care să fie livrată de către micii fermieri.
Fazakas, care e și vicepreședinte Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), nu susține ideea creării acestei rețele de depozite zonale, care pare o idee ”comunistă”:
Problema e falsă, nu există un monopol al retailerilor, de fapt nu avem produse. Unde e lipsa de spațiu de colectare? Ca legumicultor, am contract cu Auchan. Și azi m-au sunat dacă nu am ceapă verde, salată, încă nu. Nu avem pentru că solariile nu sunt rentabile, iar serele ca să fie construite pe viață, trebuia începute de 20 de ani, și acum înființarea costă cam 1,5 milioane pe hectar. Din ce finanțare, din Programul ”Tomata” cu 3000 de euro pe 1000 de metri pătrați? E o abordare tipic comunistă. Fermierii, în primul rând trebuie ajutați să producă, printr-un mecanism de finanțare, și după aceea noi rezonvăm, piață există. Eu nu țin partea rertailerilor,dar acolo avem uși deschise, deci produsele locale sunt căutate
Președintele Asociației Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România, Ovidiu Gheorghe, speră ca va fi luată în considerare propunerea pentru că banii pentru crearea acestor centre zonale pot fi obținuți prin Programul Național de Redresare și Reziliență:
Relevant pentru noi este ca Guvernul să își assume în primul rând o analiză de oportunitate, pentru că declarativ toți prim-miniștrii au spus că sunt de acord. De aceea acest proiect a și fost inclus în programul de guvernare din 2017 , ca și în prima variantă de PNRR, numai că, pentru a aloca 2-300 de milioane de euro , finanțare nerambursabilă pentru un astfel de proiect, este necesar un studio de pre-fezabilitate, pentru a ști dacă propunerea noastră este oportună – noi spunem că da. Cu domnul prim-ministru Ciucă ne-am întâlnit de-acum un an, din păcate nu am primit niciun răspuns din februarie 2022.
Valeriu Russu