Banii care au finanțat afacerile construite prin programul Start-Up Nation în 2018 intră în vizorul noilor autorități
Publicat de Corina Muntean, 23 decembrie 2019, 11:09 / actualizat: 29 decembrie 2019, 15:19
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri va realiza, din prima parte a anului viitor, controale la firmele care au câştigat bani prin programul Start-Up Nation 2018. Se va
verifica unde au fost folosiţi banii şi dacă au fost păstrate locurile de muncă din proiectul iniţial, a anunțat ministrul de resort, Virgil Popescu. Potrivit acestuia, există foarte multe proiecte scoase la vânzare pe internet, ceea ce arată că scopul programului guvernamental, de a crea o generaţie de antreprenori, nu a fost atins. Ministrul economiei susține că una este să ai o afacere de succes şi să fii corect şi alta este să mărești numărul de angajaţi şi să obţii un punctaj suplimentar, pentru a câștiga finanțarea, ca mai apoi să renunți la angajați.
Virgil Popescu arată că în condiţiile în care unul din cele mai mari site-uri de anunțuri publicitare de pe internet ( OLX) este plin de vânzări de proiecte pe Start-Up Nation, înseamnă că n-ai crezut în acel proiect, că nu vrei să-l faci, că nu şi-a atins scopul. Este un risc reputaţional. Nu poţi să-ţi faci un proiect şi apoi să-l vinzi, a spus ministrul. Foarte multe proiecte au fost făcute de persoane care aveau o companie cu mai mulţi salariaţi şi au transferat o parte din salariaţi pe o nouă companie. Dacă s-a întâmplat şi acest lucru, din nou nu mi se pare că obiectivul Start-Up Nation a fost atins’, a susţinut Popescu. Ministrul a precizat totuşi că programul va continua cu o nouă ediţie anul viitor și se vor face plăţi pentru proiectele vechi, arătând că se dorește un alt tip de Start-Up Nation, care să fie orientat către performanţă antreprenorială, către inovare, către IT. El a amintit că, la preluarea mandatului, nu exista niciun ban alocat proiectului Start-Up Nation din bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, dar a obținut de la ministrul de Finanțe 300 de milioane de lei.
Potrivit acestuia, este o sumă suficientă pentru a onora cele aproximativ 1.500 de cereri, care au fost depuse până la ora actuală, astfel încât antreprenorii să nu riște să-și piardă afacerile din cauza creditelor luate și neonorate băncilor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro