Bani prin PNRR pentru Cetatea Sighișoara, castrul roman de la Călugăreni și castelul Teleki
Publicat de Rotar Mirela, 24 octombrie 2022, 12:36
Contractele de investiții au fost semnate săptămâna trecută, la Ministerul Dezvoltării, iar ele sunt parte a proiectului național numit ”Traseul castelelor, cetăților și castrelor romane”.
Consilierii județeni mureșeni aprobaseră anterior documentațiile tehnice pentru Dezvoltarea Parcului Arheologic de la Călugăreni, comuna Eremitu, a declarat președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc:
A fost semnat câte un proiect de finanțare pentru cele trei trasee, iar CJ împreună cu Muzeul Județean au semnat pentru dezvoltarea Parcului arheologic de la Călugăreni, cu o valoare totală de 2,1 milioane de euro. Acesta include construirea unui centru de vizitare și a unui centru de cercetare. Realizarea unui parc arheologic în această zonă sigur va aduce o plus valoare și în atractivitatea județului Mureș din punct de vedere turistic și cultural.
Investiția de restaurare prin PNRR a unor porțiuni din zidul Cetății Sighișoara face parte din proiectul național ”Ruta cetăților”pentru care s-a semnat un contract de finanţare în valoare totală de peste 12 milioane de lei. Cu aceste fonduri se vor consolida şi restaura trei tronsoane din zidul Cetăţii Medievale, a precizat pentru Radio Tg.Mureș viceprimarul Sighișoarei, Bogdan Burghelea:
S-a semnat contractul prin PNRR pentru renovarea a trei tronsoane din zidul Cetății, care aveau nevoie de consolidare. E vorba de tronsoanele 12, 16 și 22, aflate în zona Turnului Cositorarilor pe versantul sudic al Cetății. Valoarea investiției, suma pentru care s-a semnat este de 12.330.000 de lei. Termenul lucrării este de 47 de luni, iar execuția lucrării se va acorda prin licitație.
Cel de-al treilea contract de finanțare prin PNRR semnat de CJ Mureș se referă la proiectul național ”Ruta castelelor”. Din județul Mureș a fost selectat castelelul Teleki din Gornești.
Au mai fost cuprinse în proiect castelele Kálnoky din Valea Crișului – Covasna, Beldy din Jibou – Sălaj, și Urmánczy din Toplița – Harghita, fiecare în valoare de 3,75 de milioane de euro.
Valeriu Russu