Bani APIA pentru împăduriri și agricultură ecologică
Publicat de Corina Muntean, 4 ianuarie 2019, 19:15 / actualizat: 4 ianuarie 2019, 20:40
În acest an, nicio schemă de plată APIA nu se desființează, ci se vor direcționa sume mai mari pentru plățile directe provenite din fondurile europene.
Prima dintre ele se referă la depunerea solicitărilor de acordare a sprijinului pentru programul ”Prima împădurire”, a precizat, pentru Radio Tg.Mureş, purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă:
Astfel, până în data de 28 iunie, primim cereri pentru investiții de crearea de zone împădurite și pentru îmbunătățirea viabilității pădurilor. Această măsură are ca obiectiv împădurirea unor zone cu deficit în acest sens, sau crearea de perdele de protecție împotriva calamităților naturale. Este o plată compensatorie care se acordă pentru a renunța la desfășurarea unor activități agricole, deci înființarea de terenuri împădurite noi.
În programele de sprijin suplimentar pentru acest an figurează şi agricultura ecologică, mai ales pentru pomi fructiferi.
Sunt cele mai bine plătite programe. Se acordă 620 de euro pe hectar, timp de doi ani, pentru livezile aflate în conversie spre agricultura ecologică, și 442 euro pe hectar timp de 3 ani, de menținere după certificare eco a livezii.
În județ sunt vizate peste 660 hectare de livezi, mai ales în zona Reghinului, a precizat Constantin Citirigă:
La nivelul județului Mureș avem înregistrați 82 de fermieri, dintre care 40 sunt în conversie spre agricultura ecologică și 42 deja produc și sunt în angajamentul de menținere a livezilor certificate deja ecologic. La acest moment există o suprafață certificată ecologic de 381 de hectare și urmează să se adauge, fiind în etape de conversie, încă 285 de hectare de livezi, preponderent meri, cireși, vișini, pruni.
Vor mai beneficia în acest an de sprijin financiar crescătorii de animale și cei din sectorul apicol.
Aceste măsuri specifice de finanţare şi sprijin au scopul de a susţine tinerii de la oraş să se mute în mediul rural şi să înceapă o activitate agricolă.
Valeriu Russu