Băncile românești – cele mai profitabile din UE
Publicat de Corina Muntean, 22 noiembrie 2018, 10:30
La capitolul performanță economică, puține sunt domeniile cu care românii se pot mândri. Ne mândrim cu IT-ul, cu Dacia și, mai nou cu băncile. Numai că băncile, ca majoritatea firmelor profitabile, nu sunt ale noastre, ci ale investitorilor străini. Și cea mai mare parte a profitului se externalizează, adică pleacă spre țările de proveninență ale investitorilor. Profit care se face pe seama românilor.
Deci, oricât s-ar plânge bancherii de mersul economiei, de deficit și inflație, de lipsa de specialiști, lor nu le va merge rău niciodată. Dacă se va întâmpla acest lucru, își vor strânge bagajele și vor pleca în altă parte. Deocamdată nu au motive, pentru că pe banii românilor își asigură cea mai mare rată a profitabilității din uniune.
Băncile românești au încheiat primele 9 luni cu un profit net de 5,87 miliarde de lei, mai mare decât veniturile nete pe întreg anul trecut, și cu 42% peste rezultatul din septembrie 2017. Cel puţin aşa arată calculele Profit.ro pe baza datelor publicate de Banca Națională a României. Profitul net pe anul trecut în sistemul bancar a fost de 5,56 miliarde de lei, fiind cel mai ridicat în termeni nominali din istorie.
Rezultatul din acest an va fi probabil mai mare. Dacă băncile mențin profitabilitatea actuală, atunci ar putea încheia anul cu venituri nete de 7,8 miliarde de lei. Toate băncile care au raportat rezultatele financiare au înregistrat o creștere importantă a veniturilor din dobânzi, în condițiile în care dobânda medie la creditele în sold a crescut cu 1,8 puncte procentuale față de septembrie 2017, la 7,2%, în timp ce dobânda medie la depozite a crescut cu doar 0,6 puncte procentuale, la aproape 1,5%.
Randamentul băncilor din România este explicabil prin marja netă de dobândă ridicată – venituri din dobânzi din activele purtătoare de risc (credite, titluri de stat) minus dobânzile plătite pentru depozite -, care la un nivel de 3,4% era a doua din Europa după Ungaria (3,8%) și în creștere cu 0,4 puncte procentuale față de finele anului trecut. Asta în condițiile în care dobânzile la credite au crescut substanțial mai mult decât cele la depozite. În plus, randamentul activelor s-a îmbunătățit față de anul anterior, activele nete au crescut cu aproape 39 de miliarde de lei, iar îmbunătățirea costului cu riscul a ajutat la creșterea profitabilității. Rata creditelor neperformante a scăzut cu 2,4 puncte procentuale față de 2017, la 5,56%, fiind acum la cel mai redus nivel de după criză, iar solvabilitatea s-a îmbunătățit cu 1 punct procentual față de septembrie 2017.
Toate băncile din Top 3, de importanță sistemică, au raportat profituri în creștere la 9 luni. Grupul Banca Transilvania cu 50% față de septembrie 2017, BCR cu 81%, iar BRD cu 7%, toate având profit de peste un miliard de lei. De altfel, cele trei bănci înregistrau cea mai ridicată profitabilitate din Uniunea Europeană la jumătatea anului, de trei ori peste media Uniunii Europene, cu un randament mediu al capitalurilor de peste 21% la jumătatea anului – arată datele Autorității Bancare Europene. Aşa încât, ne mai putem mândri cu un domeniu, chiar dacă un ochi râde, iar celălalt plânge.
sursa: www.profit.ro
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
autor: Virgil Natea
editor: Corina Muntean