Băncile nu sunt instituții de binefacere socială, ci creditori care lucrează cu banii oamenilor

Publicat de Corina Muntean, 11 mai 2020, 10:56 / actualizat: 9 august 2020, 12:09
În contextul crizei economice provocate de coronavirus, băncile s-au văzut nevoite să ia poziții de repliere și au modificat dobânzile la depozite sau marjele și comisioanele la credite. Cât despre dobânzi, ce e de făcut cu banii? Îi mai ținem la bănci, căutăm alte oportunități de investiții sau îi băgăm la saltea?
Știm bine că băncile nu sunt instituții de binefacere socială, ci creditori care lucrează cu banii oamenilor. Societăți gândite pentru a scoate profit în folosul unui grup de acționari cu interese mai mult ori mai puțin mercantile. Deci băncile și alte instituții de finanțare sunt primele care fac, de obicei, pasul în situații de criză cum este cea de-acum. Prin urmare, nu este de mirare că în aprilie aprilie, patru bănci -Banca Românească, Credit Agricole Bank, ING Bank, OTP Bank au crescut dobânzile la depozitele în lei, iar First Bank în euro, în timp ce tot Banca Românească și Credit Agricole Bank dar și Garanti Bank au scăzut dobânzile la depozitele în valută. Marjele de creștere sau reducere sunt între 0,04 și 1 punct procentual. Mișcarea lor vine să acopere eventualele pierderi suferite în lipsa clienților în perioada de izolare la domiciliu și pe fondul dobânzilor real negative practicate de mari bănci occidentale. Cu toate acestea specialiștii speră că dobânzile real negative, cu care va trebui să se obișnuiască toată lumea, adică dobânzile bancare sub nivelul inflaţiei, vor avea un impact pozitiv asupra preţului activelor listate la burse. Până acolo însă, avem câteva bănci care oferă încă și câștiguri importante deponenților, bănci care păstrează dobânzi și de 3,5 -4 % la depozitele în lei. Conform calculelor FinZoom.ro, în luna aprilie pentru un depozit de 4.700 lei câștigul real maxim care putea fi obținut era de 170 de lei, fiind vorba aici de constituirea unui depozit online. În același timp însă, sunt și bănci de la care suma retrasă poate fi mai mică decât suma depusă inițial în depozit. Cea mai mare pierdere putea ajunge pentru client, din cauza comisioanelor, și la 70 lei, pentru același depozit de 4.700 de lei. Cât privește valutele, dacă pentru un depozit de 1000 de euro în luna aprilie câștigul real era de maximum 7 euro, pierderea în cazul unui astfel de depozit putea ajunge și la 24 euro, în funcție de banca în care sunt plasate economiile. Analiștii FinZoom susține că nu este bine să păstrăm banii la saltea întrucât e loc de câștig, dacă analizăm toate ofertele de pe piață și o alegem pe cea care ne convine cel mai mult sub aspectul unui rezultat real ridicat, garantat de stat, și a unor comisioane reduse. De asemenea, suntem sfătuiți să alegem depozite cu capitalizarea dobânzii și bănci care nu pretind comision la retragerea numerarului în ziua scadenței.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.