Băncile din școli ar putea fi, în viitor, reglabile
Publicat de Stan Lucian, 21 mai 2024, 17:00
Un proiect al Ministerului Sănătății, lansat în dezbatere publică, prevede că băncile din clase trebuie să fie reglabile, atât pe înălțimea pupitrului cât și a scaunului, și vor fi doar 4 mărimi ale băncilor, nu 8 cât prevăd în prezent normele de igienă din școli.
Propunerea este salutată de profesori, care îi văd pe copii în poziții necorespunzătoare, în bănci, dar și pe scaune prea mari sau prea mici.
Directorul Școlii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș, Cornel Popa:
Băncile sunt fie de doi elevi, fie de o singură persoană. Pentru ciclul primar, aproape tot mobilierul este reglabil, avem și la ciclul gimnazial. Sunt unele bănci care nu sunt reglabile. Un mobilier care este reglabil ajută foarte mult elevul.”
Și medicii sunt bucuroși că elevii vor avea mobilier corespunzător.
Medicul pediatru Adriana Neghirlă, președintele Asociației de Medicină Școlară Mureș:
Nu va putea sta în banca elevilor de clasa I-a, după amiaza, un elev de clasa a VIII-a, care are o cu totul altă înălțime. Apar dureri, în umeri, poziția față de ochi a caietului, a cărții, e prea apropiată și apar simptome de oboseală a ochilor.”
Adriana Neghirlă a remarcat o creștere în ultimii ani a îmbolnăvirilor cauzate de poziția necorespunzătoare a copiilor:
Sunt mai frecvente viciile de postură la copii, le vedem, mai ales, după boomul de creștere din perioada pubertății, și sunt, în mare parte, legate de aceste poziții vicioase în bancă, acasă, când învață, stau la calculator pe mese nepotrivite.”
Aceste norme nu vor putea însă fi puse în aplicare în școlile care au primit finanțare prin PNRR și care deja sunt în proces de a schimba mobilierul.
Aceste dimensiuni nu erau prevăzute până în prezent în normele de igienă din unităţile de învățământ pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor.
Autor: Raluca Creț