Baloane de curcubeu …după 35 de ani la ASTRAFILMFEST 2017
Publicat de radiomures, 19 octombrie 2017, 14:22
Baloane de curcubeu se relansează la ASTRAFILMFEST 2017, după 35 de ani.
Acest eveniment continuă două direcții consacrate ale festivalului, de a aduce în atenția publicului capodopere ale cinematografiei românești uitate sau nedescoperite, în special autorii obligați să emigreze, de cenzură și interdicțiile regimului. AFF 1998 a prezentat filmele reputatului regizor stabilit în Israel, Mircea Săucan.
AFF continuă preocuparea de a programa filme de ficțiune care adoptă abordarea documentaristă, sau mai precis preocuparea pentru realitatea surprinsă prin mijloacele cinemaului documentar.
Baloane de curcubeu, un film ludic, absurd-comic, plin de personaje vii, spune povestea unui flăcău tomnatec glumeț, președinte de CAP, prins între datoria și ambiția să facă un CAP de succes și iubirea pentru o tânără femeie – care îl părăsește și fuge cu un alt bărbat imediat după nuntă.
Regizorul ghidează spectatorul în aceasta lume, punând în poziții și unghiuri din care se vede absurdul și comicul vieții. Absurdul fiind aproape inerent, la tot pasul într-un context politic în care statul, propaganda intervenea în fiecare aspect al vieții cotidiene.
Însăși povestea filmului și supraviețuirea unei copii, cea mai aproapiată viziunii regizorale inițiale, este o poveste savuroasă piperată de un traseu care trece de la absurd la miracol. Crezut pierdut, filmul este recuperat după revoluţie de Iosif Demian – care emigrase în Australia în 1985. Copia găsită – supraviețuitoare a 18 runde de cenzură – este recondiţionată de regizor și va fi lansată oficial, dupa 35 de ani, în cadrul AFF.
Baloane de Curcubeu (1982) completează și confirmă excelența operei regizorale a lui Iosif Demian, care alături de Apa ca un bivol negru (1970), Urgia (1977), O lacrimă de fată (1980), Lovind o pasăre de prada (1984) și Piciul (1985), îl plasează pe Demian în cea mai buna tradiție de cinema est-european alături de Wajda, Menzel, Kusturica, după cum observă criticul de film, Michael Dinic în Lip Sync (1996) Adalaide.
Evenimentul va avea loc vineri, de la ora 19.oo, la Sala Thalia, în prezența regizorului Iosif Demian si a unei părți a echipei. Discuția cu publicul va fi moderată de regizorul Cristi Puiu.
Diana Gherendi/Evelina Racoțean