Băile Tușnad, model pentru interacțiunea dintre urs și om
Publicat de Rotar Mirela, 15 martie 2024, 13:35
Proiectul „WatchBear & AdvoCity – urși și oameni pentru viitor comun” a fost derulat în perioada 2022-2024 de Organizația GeoEcologică ACCENT în parteneriat cu Asociația Vox Iuventutis și Primăria Băile Tușnad.
Inițiatorii au urmărit să îmbunătățească relația dintre urs și om și au demarat o serie de acțiuni atât pentru conștientizarea populației, cât și pentru alungarea și monitorizarea urșilor insistenți.
A fost dezvoltată și o aplicație mobilă „TusnadEcoBearWatch”, pentru comunicare, educație, dar și pentru a raporta pagube și evenimente în care sunt implicate aceste animale.
Au fost organizate conferințe, expoziții, proiecții de filme, prezentări, dar și două ediții ale festivalului „TusnadEcoBearFest”, cu aproape două mii de participanți.
Managerul de proiect, Imecs István:
Puțin am ameliorat, să zicem așa, conflictul om-urs la nivelul orașului Băile Tușnad, acum abia mai avem conflicte sau prezențe din partea ursului. În 2021, când am început, de exemplu, am avut 220 de RO-Alert-uri doar din partea urșilor care au creat probleme, iar anul trecut am avut opt.
În acest moment, există o ursoaică montorizată prin GPS, dar aceasta nu a intrat în localități.
Imecs István:
Avem o ursoaică care este monitorizată din vara trecută, o femelă de șase-șapte ani care a stat tot timpul lângă orașul Băile Tușnad sau în jurul orașului sau în jurul comunei învecinate, Bixad, dar nu a intrat la niciun tomberon. Aceasta ne demonstrează că sunt urși care stau luni de zile, zilnic, în jurul unor localități, neavând conflict sau interacțiune cu omul.
În acest an vor fi montate alte patru dispozitive de monitorizare la urșii din zonă.
Autor: Raluca Creț