Băgații de Crăciun au pornit la colindat

Publicat de radiomures, 25 decembrie 2016, 13:26 / actualizat: 25 decembrie 2016, 20:36
Așa i se spune grupului de feciori care colindă an de an satul Boiu, de lângă Sighișoara. Obiceiul se păstrează și azi, chiar dacă s-au schimbat puțin condițiile de colindat și darurile primite.
Ioan Sârbu, profesor de istorie din Sighișoara, coordonatorul grupului Arinii din Boiu:
Feciorii colindau satul, și acum se mai păstrează, nu știu cât, o ceată de feciori, li se spuneau băgații de Crăciun, pentru că se băgau să colinde satul, care se adunau la o gazdă, i se spunea găzdăraș, ori la o persoană singură, văduvă, care avea o cameră disponibilă, sau chiar la o casă unde nu mai locuia nimeni, acolo se întâlneau feciorii, repetau înainte de Crăciun, de obicei după Sfântul Nicolae, repetau colindele, beau un pahar de vin, după care colindau satul, începeau de obicei cu biserica, mergeau la biserică după masa la 5, sfințeau colinda, se duceau la preot, după care se rupeau în două, unii mergeau pe față, alții mergeau pe dos, iar după ce terminau se întâlneau în capătul satului, după care mergeau la gazdă unde mâncau cozonacul, lichiul și beau vin pe care le primeau la colindat, dar primeau și bani. ”
Sărbătoarea se prelungea până a doua zi, când feciorii participau la balul de Crăciun, mai spune Ioan Sârbu:
Bal nu se mai face de câțiva ani, pentru că, nu știu, e prea costisitor sau lumea nu mai este atrasă de astfel de evenimente dar noi, Grupul Arinii, o să organizăm anul acesta Bal de Crăciun. Este un eveniment mult mai complex față de cum se organiza în trecut, în care fiecare vine de acasă cu cozonac, cu produse de la porc, cu vin, ne așezăm la mese, fiecare vine în costum popular, obligatoriu.”
Anul acesta, colindătorii din Boiu au colindat și instituțiile din Tg. Mureș.
Raluca Creţ