Azomureș suspendă din nou producția de îngrășăminte chimice
Publicat de Rotar Mirela, 8 decembrie 2023, 10:53 / actualizat: 8 decembrie 2023, 14:43
Combinatul chimic Azomureș a anunțat astăzi oprirea producției de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie.
Principala cauză este creșterea prețului la materia primă, gazul natural, care s-a scumpit cu aproape 40% față de luna octombrie.
Conducerea combinatului acuză și o presiune asupra costurilor provocată de inflația locală, practicile anticoncurențiale și o viitoare taxă de 1% pe venituri. În plus, compania trebuie să susțină și povara certificatelor de carbon impuse de UE producătorilor europeni, spre deosebire de concurenții din afara UE.
Purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior:
Luna decembrie nu arată deloc bine, din perspectiva prețurilor la gazele naturale și la îngrășăminte. Prețul gazului a crescut față de octombrie, în momentul în care am repornit, cu 40%, iar prețul la îngrășăminte a scăzut cu 20%. Este o situație care nu ne permite să fim, din punct de vedere economic, cel puțin pe zero, iar pierderile nu pot fi suportate în acest moment.
Ovidiu Maior a precizat că, în perioada următoare, se vor derula lucrări de mentenanță, pentru a permite reluarea producției de îndată ce condițiile pe piață vor fi favorabile:
Există lucrări programate de mentenanță, sunt investiții care încă se derulează, chiar și în această perioadă rece, se securizează, evident, instalațiile pentru temperaturile scăzute, fiind gata să repornim, cel mai probabil, undeva la începutul lunii ianuarie, în condițiile în care piața va reveni la o oarecare normalitate. Însă nu depinde doar de noi să se întâmple acest lucru, este nevoie și de un sprijin consistent din partea statului pentru marea industrie din România.
Compania solicită autorităților să susțină industria de îngrășăminte din România și atenția asupra diferențelor mari ale prețurilor la îngrășăminte din țară față de restul Europei.
Aceasta înseamnă că fermierii vor plăti în plus pentru inputurile lor, în lipsa unui producător local de îngrășăminte, care să concureze cu importurile.
Josh Zacharias, directorul general al Azomureș: „Calculăm o reducere de 3% a profitabilității pentru fermierii din România datorită efectului multiplicator al achizițiilor de inputuri, plus veniturile impozitate din vânzarea recoltelor. Este o tragedie ce se derulează cu încetinitorul”.
Autor: Raluca Creț