Azomureș își va acoperi o parte din energia electrică necesară cu o centrală pe abur

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 decembrie 2020, 16:29 / actualizat: 23 decembrie 2020, 22:15
Azomureș a semnat cu E.ON Energie România un contract pentru predarea la cheie a unei centrale electrice noi care va folosi ca materie primă aburul rezidual generat de activitatea combinatului.
Noua centrală electrică va genera 5 % din consumul anual de energie electrică al platformei industriale și va scădea costurile combinatului chimic cu cu 4 %.
Purtătorul de cuvânt al E.ON, Mihai Predulescu:
Centrala va aduce pentru Azomureș o reducere de 4% a costurilor cu electricitatea. Dintre avantajele tehnologiei turbinelor cu abur trebuie menţionate: durata de viaţă foarte mare, siguranţa în exploatare fiind o tehnologie ajunsă la maturitate, precum şi posibilitatea de a funcţiona cu orice tip de combustibil. Creșterea independenței energetice aduce o stabilizare a costurilor, siguranță în alimentarea cu electricitate, stabilitate și predictibilitate a prețului energiei.
Centrala va funcţiona cu abur rezidual şi va avea în configuraţia tehnică un generator și o turbină în condensație totală pe abur de joasă presiune, a precizat purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior:
Este o investiție care vine să completeze eforturile noastre de a folosi energie verde, să-i spunem așa, pentru că folosim abur pe care îl producem, practic, în procesul de producție, îl refolosim acum, altfel ar fi fost inutil, dar iată că i-am găsit o utilitate foarte convenabilă. Estimăm undeva la un consum zilnic a 4.600 de familii din Târgu Mureș, de exemplu, ceea ce e o cantitate absolut impresionantă, dar reprezintă doar 5% din consumul nostru. Încercăm să pregătim platforma pentru viitor, pentru provocările în ceea ce privește schimbările climatice.
Demararea proiectului este prevăzută pentru primăvara anului viitor, iar termenul estimat pentru punerea în funcţiune a noii centrale este prima parte a anului 2022.
Raluca Creţ