Azomureș ar putea înlocui gazul metan cu hidrogenul, ca materie primă, din 2030

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 decembrie 2021, 17:03 / actualizat: 9 decembrie 2021, 22:41
Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să adapteze politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55 % până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră, față de nivelurile din 1990.
Pactul verde european va transforma UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și își propune ca, până în 2050, să ajungem la zero emisii nete de gaze cu efect de seră, iar creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor.
Aceasta presupune utilizarea unor noi resurse energetice, inclusiv energia solară, eoliană și hidrogenul, ca bază de combustibili noi.
Deja hidrogenul a înlocuit gazul metan în unele state europene, inclusiv pentru producerea îngrășămintelor chimice.
Și Azomureș are în plan înlocuirea gazului cu hidrogenul, dar acest lucru va fi posibil doar atunci când prețul la energia electrică, utilizată pentru producerea hidrogenului, va fi suficient de scăzut.
Directorul general al Azomureș, Harri Kiiski:
Cantitatea de energie pe care am folosi-o pentru utilizarea hidrogenului ar fi uriașă. Acum utilizăm în jur de 50 megawați pe oră, ca și energie electrică, dar aceasta s-ar transforma în gigawați pe oră, ceea ce ar presupune linii uriașe de transport, nu doar o linie, probabil 20 de linii pentru a transporta o asemenea electricitate. Nu o văd ca o transformare într-un singur pas, o văd ca o călătorie. Vom începe cu o unitate mică de hidrogen, apoi ne vom extinde și, în același timp, infrastructura trebuie dezvoltată. Cred că aceasta se va întâmpla în 2030-2035, nu mai repede.
Producția de hidrogen cu ajutorul electrolizorului ar reduce anual cantitatea de dioxid de carbon în atmosferă cu circa 10.000 de tone, o cantitate uriașă, dar utilizarea hidrogenului pe scară largă implică încă multe obstacole, atât tehnice, cât și comerciale, care trebuie depășite.
Raluca Creț