Azilele de bãtrâni din judeţul Mureş sunt supraaglomerate.
Publicat de radiomures, 21 august 2002, 00:00
Toate cele 100 de locuri de care dispune caminul de bãtrâni din Tg-Mureş sunt ocupate, aşa încât paturile nu se elibereazã decât dacã moare cineva. Situaţia este identicã şi în cazul celorlalte azile din judeţ.
În ultima perioada, cererile pentru internare au crescut surprinzãtor de mult.
Unul dintre motivele pentru care au crescut solicitãrile de internare este şi faptul cã, pânã la 1 august, contribuţia lunarã obligatorie era de doar 500.000 de lei de persoanã. Aceasta în condiţiile în care instituţia cheltuia peste 1.000.000 de pentru întreţinerea unei persoane de vârsta a treia.
De la sfârşitul acestei luni, însã, vârstnicii care vor sã locuiascã într-un camin vor scoate din buzunar o sumã mult mai mare, 1.750.000 de lei. Majoritatea spune cã preferã sã li se reţinã aceşti bani din pensie, în primul rând pentru faptul cã sunt trataţi foarte bine şi personalul îi îngrijeşte aşa cum se cuvine.
Condiţiile în care trãiesc bãtrânii de la camin sunt vizibil mai bune. Meniul lor zilnic cuprinde carne, verdeţuri, fructe şi dulciuri. Haine primesc din donaţiile diferitelor fundaţii din strãinãtate şi din chetele organizate sãptãmînal de bisericile din zonã.
Pentru a gãsi un loc într-unul dintre cãminele mureşene, vârstnicii trebuie sã aştepte uneori ani de zile.
Florina ªtefan