Azi este sărbătoarea Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Publicat de radiomures, 29 august 2011, 00:00
Sărbătoarea este ultima din acest an liturgic, are o origine veche şi este legată de sfinţirea bisericii construită la Sebaste, în Samaria, pe mormântul presupus al Înaintemergătorului lui Cristos.
Sfântul Ioan Botezătorul şi-a început misiunea invitând poporul la pocăinţă şi vestind venirea Mântuitorului.
Datorită faptului că a mustrat public purtarea scandaloasă a lui Irod Antipa care trăia în concubinaj cu Irodiada, soţia fratelui său Filip, a atras mânia conducătorului roman care l-a aruncat în temniţă.
Sfârşitul acestui incident este cunoscut. Cu prilejul unui banchet, fiica Irodiadei, Salome, dovedind excelente calităţi de dansatoare, l-a entuziasmat pe Irod. Drept răsplată, la sfatul mamei sale, aceasta a cerut şi a obţinut de la Irod capul lui Ioan Botezătorul.
Astfel a încetat să mai vorbească deschizătorul de drum al lui Mesia, ultimul dintre profeţi şi primul dintre apostoli.
Din acest motiv, Biserica îl aşează în rândul Sfinţilor Martiri şi comemorează ziua morţii sale prin post aspru şi ajun a precizat pentru RTM preotul ortodox din Tg Mureş, Călin Budai.
Conform credinţelor populare, în ziua de 29 august, nu se mănâncă struguri şi nu se bea vin, deoarece acestea sunt asociate cu sângele şi amintesc de tăierea capului Sf Ion Botezătorul.
De asemenea, nu se mănâncă usturoi, ceapă, mere, pere şi în general fructe şi legume rotunde care seamănă cu un cap.
Creştinii se abţin în această zi de la muncă, ţin post aspru de la alimente dar şi de la păcat şi participă la sfintele liturghii care se fac atât dimineaţa cât şi seara în Bisericile ortodoxe şi catolice.
Cristina Bulbescu