Azi începe „Sântilia 2017” la Brașov

Publicat de radiomures, 20 iulie 2017, 11:51
Este sărbătoarea tradiţională a locuitorilor municipiului Săcele. Vor fi 4 zile de evenimente diferite, voie bună și multă muzică bună.
În perioada 20-23 iulie 2017, Primăria Municipiului Săcele invită brașovenii și turiștii să ia parte la tradiționala sărbătoare a săcelenilor, „Sântilia”, care reuneşte în cele 4 zile un număr impresionant de locuitori ai localităţii, dar şi o seama de vizitatori atât din Ţara Bârsei cât şi de pe alte meleaguri.
Prima zi, chiar de sfântul Ilie, va fi o zi dedicată tinerilor și sportului, ziua a doua este dedicată evenimentelor culturale care vor marca originea mocănească a sărbătorii, iar ultimele două zile vor aduce comunitatea săceleană împreună la pahar de vin și voie bună.
Printre manifestările din cadrul evenimentului remarcăm: Crosul de Sântilia, Cupa Sântilia la fotbal, „Legendele Țării Bârsei” – Jocuri interactive pentru copii, Sântilia la mocani, Teatru de păpuşi, Recitaluri Denis, Ștefan Moraru, Iulia Lupşa, Ionică Moroşanu, Ion de la trupa Romania, Trupa Coco.
și îndrăgita Andreea Bănică. Ziua de duminică îi va avea ca invitați pe Corina Cojocaru, Iulia Lupşa, Serafim Gheorghe, Gheorghe Şorea, Maria Dragomiroiu, Fane Lupu, Ansamblurile Cununa Bodului, Junii Săceleni, Cununa Carpaţilor, Cetăţuia Teliului, Astra Săcele, Ducşoara Purcăreni. Formaţia Ardelenii, soliștii Adriana Ciocan, Elena Istrate, Maria Istrate.
Seara de duminică se va termina cu concertul susținut de Benone Sinulescu și cu un foc de artificii.
La origine, Sântilia este o sărbătoare tradițională a mocanilor săceleni, care se ține an de an în preajma sărbătorii Sfântului Ilie. De sfântul Ilie, după urcarea turmelor la munte, tinerii păstori coborau să se întâlnească la horă cu fetele rămase în sat cu care părinții hotărâseră să se căsătorească. Aceștia făceau cadou fetelor furci de tors și tipare pentru caș.
Toți locuitorii din cele șapte sate care alcătuiau în vechime Săcelele: Satulung, Cernatu, Turcheș, Baciu, Zizin, Tărlungeni și Purcăreni, se adunau în costume populare si participau la sărbatoare. Meșteri populari din Săcele, dar și din împrejurimi, veneau să își vânđă marfa, sărbătoarea fiind unul din cele mai cunoscute târguri din zonă. Astăzi, „Sântilia”, care se va desfășura în perioada 20-23 iulie în localitatea brașoveană Săcele, a devenit o sărbătoare a tuturor săcelenilor, indiferent de originea sau de etnia lor.
Vali Blajovan