Azi încep controalele Ministerului Agriculturii la legume și fructe

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 decembrie 2021, 15:37
Începând de astăzi, timp de o lună, echipe mixte de control vor verifica neconcordanțele dintre etichete și documentele fiscale ce însoțesc marfa.
Același produs trebuie să existe și în depozit și pe raft, cu aceiași parametri de calitate și țară de proveniență, pentru a evita să cumpărăm, de exemplu, un măr de import prezentat ca fiind românesc, a precizat pentru Radio Tg.Mureș directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
Obiectivul acestui control, din perioada 10 decembrie – 15 ianuarie, este depistarea, sancționarea și eliminarea abaterilor din domeniul producerii, depozitării, transportului și comercializării legumelor și fructelor proaspete, căutate în această perioadă. Se verifică documentele fiscale care însoțesc legumele și fructele. Nicio analiză din lume nu-mi spune că morcovul din Grecia sau Polonia are o altă compoziție chimică decât morcovul din România. Singura care poate să ne edifice este eticheta, care trebuie să cuprindă toate mențiunile în ceea ce privește țara de origine sau proveniență.
Anii trecuți nu s-au dat sancțiuni, spune conducerea Direcției Agricole Mureș, ci doar avertismente, comercianții fiind obligați să remedieze problemele constatate.
Autoritățile îi sfătuiesc pe români să cumpere produse locale, pentru a susține producția internă. Totodată, fructele și legumele românești au un gust mai bun și nu conțin atât de multe substanțe de păstrare ca cele de import, spune agricultorul mureșean Constantin Pogăcean:
În principiu mă gândesc că nu mai au curaj acuma să afișeze, mai ales în supermarketuri, un produs românesc și să nu fie românesc. Un test foarte eficient: luați un măr de import și puneți-l în bucătărie pe masă și luați unul românesc. Vedeți care cît rezistă, primul poate să stea și 2-3 luni la temperatura camerei, să nu se strice. Vă d-ați seama cam ce substanțe chimice conține… Producătorii români nu folosesc așa multe chimicale, și mai ales nu folosesc pesticide pentru păstrare. Ori, tot ceea ce vine de afară e tratat cu pesticide ca să se păstreze mult mai mult. În plus, mare atenție la legumele cumpărate din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană! Pentru că în UE există vreo 150 de substanțe interzise, care înafara Uniunii sunt folosite.
Potrivit legii, alături de Direcțiile agricole, Protecția Consumatorilor și Direcțiile Sanitar-Veterinare sunt instituțiile abilitate să verifice și sancționeze problemele ce apar în comerțul cu amănuntul de legume și fructe.
Valeriu Russu