Avuția netă a românilor a ajuns la cel mai ridicat nivel nominal din istorie
Publicat de Corina Muntean, 26 iulie 2024, 10:47
Inflația ridicată, creșterea economică și scumpirea imobilelelor, în paralel cu reducerea nivelului de creditare, au dus avuția netă a populației la cel mai ridicat nivel nominal din istorie. Potrivit ultimelor date, românii au o avuție medie netă de peste 80 de mii de lei.
Fiecare român deține, în medie, o avuție netă de aproape 17.000 de euro.
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, arată într-un mesaj pe platforma LinkedIn că „avuția netă a României a atins, pentru prima dată, o valoare de peste 80.000 de lei pe cap de locuitor, mai exact 84.000 de lei, conform INS și BNR. Această sumă este calculată prin scăderea datoriilor din valoarea totală a activelor financiare și nefinanciare deținute de gospodării”.
„Uitându-ne doar la avuția financiară, în perioada post-pandemică, aceasta a crescut într-un ritm susținut până la 62.000 RON pe cap de locuitor, datorită acumulării de investiții în instrumente precum fondurile private de pensii, titluri de stat și acțiuni listate”, a arătat Cristian Popa.
Cea mai mare parte din avuție este de natură financiară, adică venituri, bani în conturi bancare în proporție de circa o treime, în fonduri private de pensii –Pilonul II și III– circa 10 %, titluri de stat și în acțiuni listate la bursă.
Averea nefinanciară este cuantificată în valoarea locuințelor, terenurilor și a bunurilor private valoroase, precum mașini, bijuterii și tablouri.
Chiar dacă în ultimii 10 ani avuția medie s-a dublat, inflația mare i-a făcut pe mulți să nu simtă creșterea. În plus, suma de 17.000 de euro este una medie, națională, în vreme ce diferențele sunt uriașe între mediile rural și urban, sau între diferitele categorii de populație. În orașele mari, de exemplu, veniturile sunt pe măsură, iar locuințele – mai scumpe față de restul zonelor.
De precizat că banii făcuți la negru nu sunt prinşi în statistica oficială utilizată în calculul averii financiare, în condițiile în care economia subterană din România ar însemna 30% din Produsul Intern Brut, potrivit ultimelor estimări.
O parte din avere se regăsește în remiterile de sume de bani ale românilor plecați să muncească în străinătate. Potrivit datelor Băncii Naționale, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2 la sută din PIB. Suma reprezintă un record și este de două ori mai mare decât cea din urmă cu un deceniu. Cei mai multi bani vin din Marea Britanie. Urmează Germania, Italia și Spania.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45