Avertizare antidrog: tentațiile din această perioadă se pot opri la spital

Publicat de Andrei Borz, 28 decembrie 2022, 15:27
Presiunea socială dar și relaxarea din timpul vacanței sau a concediului cresc riscul de consum de droguri sau alcool.
Tentațiile sunt mai mari în această perioadă, motiv pentru care specialiștii recomandă multă prudență, pentru că dintr-o singură doză se poate ajunge foarte ușor la dependență.
Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Mureș, Aleodor Roman:
În această perioadă trebuie ca toți să fie prudenți în relațiile cu persoanele necunoscute, să evite tentațiile nesănătoase, să ceară ajutor atunci când observă că sunt în pericol. Se poate observa în această perioadă o creștere a prevalenței consumului de alcool sau substanțe psihoactive la volan, care au efect asupra stării fizice dar și psihice, modifică senzațiile, percepțiile, atenția, gândirea, imaginația, voința. Cele mai ușoare droguri rămân în lichidele biologice, salivă sau sânge, timp de 14 zile.
Există și câțiva pași care pot fi urmați pentru a evita ingerința substanțelor toxice, a explicat pentru Radio Tg.Mureș Aleodor Roman:
Trebuie foarte mare atenție să nu participăm la petreceri unde se oferă droguri și, de asemenea, trebuie supravegheate foarte bine băuturile, să nu fie consumate din sticle desfăcute. Mai ales tinerii să supravegheze prepararea băuturilor solicitate, să fie atenți la prieteniile ocazionale, să stea departe de aceste substanțe psihoactive pentru că foarte ușor se poate ajunge la urgențe medicale pe fondul consumului acestor droguri.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, la nivel național sunt peste 1,2 milioane de consumatori ocazionali sau dependenți.
Peste 16% dintre tineri au consumat măcar o dată droguri sau consumă ocazional.
În București, unul din patru bucureşteni între 12 şi 65 de ani a încercat măcar o dată stupefiante.
Raluca Creţ