Avertisment pentru oamenii de afaceri!
Publicat de Corina Muntean, 17 februarie 2022, 10:36
Prea multă neîncredere poate duce la ratarea unor contracte însemnate. Companiile au devenit mai reticente la risc din cauza pandemiei şi pot pierde importante oportunităţi de business, arată un studiu.
Apetitul pentru risc şi luarea deciziilor de business sunt profund afectate în vremuri de criză şi incertitudine, iar ultimii doi ani de pandemie au generat multe provocări în cadrul organizaţiilor. Conform unei analize realizată de PwC România, un cadru de evaluare şi măsurare a riscurilor în raport cu obiectivele strategice ar putea asigura o evaluare adecvată a oportunităţilor, evitând astfel aversiunea excesivă la risc şi în asumarea deciziilor și pierderea de șanse în afaceri. Organizaţiile trebuie să înveţe lecţiile pandemiei şi să evalueze care acţiuni au funcţionat şi care au eşuat. Şi, acum mai mult ca niciodată, ele trebuie să gestioneze apetitul la risc, tipul şi cantitatea de risc pe care sunt dispuse să o accepte în urmărirea obiectivelor strategice, de creştere, şi de a deveni mai reziliente în situaţii de criză’ susțin analiștii economici .
Potrivit studiului CEO Survey 2021, directorii generali din România par să aibă o atitudine foarte precaută, fiind mai puţin dispuşi să-şi asume riscuri sau să adopte schimbări ca răspuns la ameninţările mediului extern. Spre exemplu, pentru toate cele opt modalităţi potenţiale de stimulare a creşterii analizate în studiu (ex. lansarea unui nou produs sau serviciu, fuziuni şi achiziţii, alianţe strategice sau intrarea pe o piaţă nouă), procentele înregistrate în ţara noastră sunt mai mici decât cele la nivel global şi regional. Ceea ce se traduce prin faptul că, în general, executivii din ţara noastră fiind mai conservatori. Directorii generali din România afirmă că se concentrează mai mult asupra a trei aspecte principale: reevaluarea toleranţei la risc a organizaţiei, digitalizarea funcţiei de management al riscurilor şi pregătirea pentru evenimente cu probabilitate scăzută însă cu impact major, ‘şi asta pentru că nimeni nu a prevăzut până acum că se va confrunta într-o zi cu o pandemie şi o criză globală de sănătate’.
Potrivit studiului, atenţia liderilor de afaceri din România pare să se îndrepte către digitalizarea funcţiei de management al riscurilor într-o măsură mai mare comparativ cu omologii la nivel global şi regional, aproape doi din trei respondenţi din ţara noastră declarându-se foarte preocupaţi de acest aspect. Pe măsură ce mediul de lucru digital continuă să evolueze, managerii de risc din cadrul companiilor sunt îngrijoraţi atât din cauza transformărilor tehnologice şi a schimbărilor la nivelul forţei de muncă, cât şi de securitatea cibernetică, degradarea procesului, frauda clienţilor şi confidenţialitatea datelor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.