(UPDATE)Avertisment OMS: rezistența la antibiotice este tot mai periculoasă

Publicat de radiomures, 17 noiembrie 2015, 14:39 / actualizat: 19 noiembrie 2015, 17:34
UPDATE, ora 17:30; 19.11.2015- Specialiștii avertizează asupra antibioticelor consumate în exces
Semnalul de alarmă a fost dat, astăzi de preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. Acesta apreciază că o serie întreagă de patologii nu vor mai putea fi tratate în acest caz cu antibiotic.
Și mai îngrijorător este faptul că, în ultimii ani a scăzut numărul persoanelor care se vaccinează, ceea ce poate să ducă şi la alte patologii de natură infecţioasă, spune Rafila.
În anul 2013, România se afla pe locul trei între statele Uniunii Europene, după Grecia şi Franţa, în ceea ce priveşte consumul de antibiotic.
Rezistența la antibiotice, numită și antibiorezistență, apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Specialiștii recomandă doar tratamentul cu antibiotice prescrise de medic. Aceștia subliniază că tratamentul prescris trebuie urmat până la capăt, chiar și atunci când pacienții se simt mai bine. O altă recomandare este să nu fie folosite niciodată antibiotice rămase de la o prescripție precedentă și să nu fie împrumute niciodată antibiotice altor persoane.
Sursa: Agerpres
Rezistența la antibiotice, numită și antibiorezistență, apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Ultimul sondaj al Organizației arată că această rezistență a atins niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii și că orice persoană poate fi într-o zi afectată de o infecție rezistentă la aceste medicamente.
Medicii și farmaciștii atrag constant atenția asupra acestui pericol, și încearcă să evite, pe cât posibil, administrarea de antibiotice pentru afecțiuni ușoare.
Președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, Iustina Vas.
Pacientul se supune riscului ca atunci când are într-adevăr o problemă și medicul îi prescrie un antibiotic, ca el deja să fie sensibilizat la antibioticul respectiv și să nu mai aibă nici un efect, ba dimpotrivă, îi creează foarte multe reacții adverse. Pacientul ar trebui de fiecare dată să consulte medicul, medicul are în fișa pacientului ce tip de antibiotic a luat sau i-a fost prescris anterior datei la care se adresează și trebuie să se țină cont de aceste lucruri. Viața a dovedit că în multe cazuri în spital, într-o situație gravă de accident, se folosesc antibiotice de ultimă clasă pentru că pacientul nu mai reacționează la celelalte antibiotice.”
Iustina Vas a arătat că farmacistul are dreptul să prescrie câteva pastile, însă trebuie să fie atent la pacient și să se consulte cu acesta asupra utilității administrării unui antibiotic.
Problema de a obține de la farmacist 2-3 tablete este în exclusivitate a farmacistului, pentru că atunci când un pacient vine la mine, la farmacist, în farmacie, și mi se adresează cu rugămintea să îi eliberez un antibiotic, trebuie să aibă loc acea consiliere. Dacă farmacistul a făcut o greșeală, e greșeala lui, așa cum între medic și pacient se întâmplă un act medical, așa și între pacient și farmacist se întâmplă un act farmaceutic.”
OMS recomandă să nu se ia antibiotice decât dacă au fost prescrise de medic, să se urmeze până la capăt tratamentul prescris chiar și atunci când pacienții se simt mai bine, să nu se folosească niciodată antibiotice rămase de la o prescripție precedentă și să nu se împrumute niciodată antibiotice altor persoane.
Raluca Creţ
Foto: radioconstanta.ro